maandag 20 augustus 2018

Huizen verkopen voor “vanaf” prijzen

Makelaars verkopen huizen weer eenvoudig. Landelijk gaat 28% van de huizen over naar een nieuwe eigenaar voor de vraagprijs of meer. Dit wordt deels veroorzaakt door verkooptrucjes van makelaars. De vraagprijs geven ze een andere naam, namelijk de vanaf prijs.

Dit is een effectieve manier om een huis meer op te laten brengen in de verkoop. Als je een huis in de verkoop zet voor een vraagprijs van €299.000, verwachten kopers nog onderhandelingsruimte. Er is toch een tekort aan koophuizen in de grote steden, dus ze hanteren gewoon een vanaf prijs van €299.000. Het zal je niet verbazen dat de verkoopopbrengst de vanaf prijs ver overstijgt.

Mag dit zomaar?

Makelaars mogen zich niet schuldig maken aan prijsopdrijving. Het is nu de vraag of de vanaf prijzen vallen onder de noemer prijsopdrijving? Dat is niet eenvoudig te zeggen. Daar zouden rechters zich over moeten buigen om hier duidelijkheid over te krijgen. De verkopers hebben in grote delen van Nederland de macht, dus gebruiken ze de methode met de hoogste verkoopopbrengst.

Wat is het gevaar van de vanaf prijzen?

Zodra een huis gekocht is, moet de hypotheek nog geregeld worden. De bank eist een taxatie van een onafhankelijke taxateur. Uit deze taxatie moet wel blijken dat het huis ook werkelijk het geboden bedrag waard is. Bij een lagere taxatie wordt de hypotheek mogelijk niet verstrekt. Door ontbindende voorwaarden kun je mogelijk nog onder de koop uit, maar dat is natuurlijk ook onwenselijk.

Pas op met te hoge biedingen!

3 opmerkingen:

  1. Goed dat je ons hiervoor waarschuwt! Hopelijk lukt het je de ogen van toekomstig huizenkopers te openen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier in Den Haag gaat bijna elk huis bieden vanaf de bizarre vraagprijs. En nog steeds gaan ze vlotjes weg!

    BeantwoordenVerwijderen