zaterdag 12 januari 2013

Hypotheekschulden afschrijven?Op RTL.nl las ik dat de econoom Willem Buiter van de bank Citigroup ervoor pleit dat banken hoge hypotheekschulden gedeeltelijk moeten gaan afschrijven als de huizenprijzen nog 20% gaan zakken. Het zal je gebeuren! Ik lever een gevecht tegen mijn aflossingsvrije hypotheek, maar uiteindelijk blijkt dat ik mijn schuld beter maximaal had kunnen laten.

Verder geeft de econoom in het artikel aan dat Nederland nu de rekening gepresenteerd krijgt voor de te ruime regeling van de hypotheekrenteaftrek. Het maken en houden van schulden voor een periode van dertig jaar is aangemoedigd door de te gunstige fiscale regeling. De nieuwe hypotheekregels zijn gericht op aflossen, maar tot 2013 was dat niet het geval.

Zijn plan om te hoge hypotheekschulden kwijt te schelden zou goed zijn voor de economie, maar zal voor de nodige discussies gaan zorgen. Welke schulden worden er kwijt gescholden en waarom moet de maatschappij opdraaien voor de restschulden van mensen die nu een te hoge hypotheek hebben? Kwijtschelding zou plaats kunnen vinden in ruil voor een aandeel in de woning. De bank zou bijvoorbeeld eigenaar worden van een deel van het huis. Ik denk niet dat de banken hier om zitten te springen.

Een dergelijk plan is uiteraard onuitvoerbaar, maar hervormingen beginnen vaak met in eerste instantie onuitvoerbaar lijkende plannen.

5 opmerkingen:

 1. Ja, niet fair tegenover de mensen die hun zaakjes wel op orde hebben. Zelfde zal denk ik gaan gelden voor de zorg. Mensen met eigen vermogen (lees een afgelost huis) mogen een groot deel van hun (ver)zorgkosten zelf gaan ophoesten. Mensen met schulden worden rijksgesubsidieerd. Je vraagt je af of het niet beter is dat je ook doet alsof je neus bloed en je geniet van je geld in plaats van aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op dit moment wordt de zorg toch al door het rijk bekostigd als de zorgnemer niet verzekerd is?

   Verwijderen
  2. Ik bedoelde de zorgkosten voor als je straks naar een verpleeg of verzorgingshuis moet. Nu nog allemaal vergoed, wordt onbetaalbaar ( o.a. door gebrek aan personeel). Eigen bijdrage komt eraan als je eigen geld (of huis) hebt.

   Verwijderen
 2. Nieuwe hypotheekregels ehm, de banken hebben onder elkaar de hypotheken overgenomen voor 70% van de marktwaarde. Het wachten is dat de markt deze waarde bereikt. Dan maken de banken 115% winst per hypotheek. De rente is nu hoog maar zal dan zeer sterk oplopen tot 12% waardoor er direct na het herstel een giga inflatie ontstaat en het probleem weer terug is bij af.
  De banken moeten eerder open kaart spelen in plaats van een spelletje liborren en euriborren en fiatteringkje te spelen. Ook alle andere malversaties voor zichzelf eens duidelijk in beeld brengen en erkennen dat zij eigen producten niet kunnen begrijpen laat staan lezen.

  BeantwoordenVerwijderen