vrijdag 4 januari 2013

Maandelijkse column over aflossen hypotheekMijn blog en mijn doel om mijn aflossingsvrije hypotheek af te lossen is niet onopgemerkt gebleven. Binnenkort ga ik een bijdrage leveren aan Geldenrecht.nl (onderdeel van AD.nl), en vandaag heb ik mijn eerste maandelijkse column op Geld.nl aangeleverd.

Het extra aflossen van de hypotheek leeft in Nederland. Veel huiseigenaren voelen de noodzaak om extra af te lossen. Dit verklaart ook gelijk het succes van deze blog. Helaas hebben de meeste huiseigenaren niet de financiƫle middelen om veel extra af te lossen, maar ook kleine aflossingen hebben zin.

U kunt mij volgen op Twitter.com (#JuulDijkhuis).

11 opmerkingen:

 1. Dag Juul,
  Dilemma? Gisteren kreeg ik via eyeopen een advies dat ik beter onze buffer kan spekken dan af te lossen, hoe sta jij daar tegenover?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is niet verstandig om een groot deel van jouw spaargeld te gebruiken om de hypotheek mee af te lossen. Je moet een buffer achter de hand hebben waar je op terug kunt vallen. Geld dat je in het huis hebt gestoken kun je niet eenvoudig weer opnemen. Het spaargeld boven jouw buffer kun je gebruiken om af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. onze buffer is 41000, is dat niet hoog genoeg?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom sluit je je aflosvrij deel niet over naar een spaarhypotheek, nu het nog kan? Dan kan je toch met veel fiscaal voordeel en mogelijk zelfde totale lasten, je hypotheek voor resterende looptijd ook naar nul brengen? Waarom nu zo snel via aflossen en jezlf op houtje laten bijten ipv via oversluiten gaan sparen?? Ben benieuwd.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, ik kan je niet helemaal volgen, wij verkeren een beetje in een rare situatie, pas gekocht in 2009. Ons huis staat niet onder water en heeft overwaarde,maar mijn man is bijna 65. Ik denk dat een spaarhypotheek meer "stress"zal opleveren, hogere kosten en aftrek wordt minder na 65e
   Misschien fifty , fifty aflossen en sparen

   Verwijderen
 5. Hoi strid, was dat advies nav die hypotheekcheck twv 100 euro, ik wil die check denk ik ook laten doen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,ik ben voor de korte versie gegaan, dus niet betaald.

   Verwijderen
 6. Wij hebben dit jaar ook de stoute schoenen aangetrokken en zijn ook serieus van plan om extra geld opzij te zetten voor extra aflossingen tussendoor. Ik vind het dan ook erg leuk om ervaringen van anderen te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij hebben vorig jaar zo'n 7 % van onze hypotheek kunnen aflossen, en dat voelt heel goed.
   Dit jaar hopen we dat weer te halen, en doordat je dus minder per maand gaat betalen, kan dat ook weer extra afgelost worden, het is bij ons echt een sport geworden, zuinig leven, zonder te hoeven inleveren op luxe, wij genieten ervan, en kunnen het iedereen aanraden.
   Wel eerst een goede buffer aanleggen , en die behouden, dat voelt "veilig"
   Ons streven is over 12 jaar de hele hypotheek afgelost te hebben en dat zou best eens kunnen lukken :-)

   Verwijderen
 7. @Anna - In 2012 heb ik ook 7% weten af te lossen op mijn hypotheek. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, wat voelt dat lekker he, die schuld ( want dat is het toch) naar beneden zien gaan.
   Blogs zoals de jouwe zijn stimulerend, dank daarvoor.
   Jij ook succes, op naar de volgende 7 %

   Verwijderen