zaterdag 19 januari 2013

Wat kost een hypotheekadvies?De kosten die in het verleden verstopt zaten in hypotheekrentes en verzekeringspremies moeten sinds 1 januari 2013 rechtstreeks bij de klant in rekening worden gebracht. Provisies verrekenen tussen geldverstrekker/verzekeraar en de adviseur is niet meer toegestaan voor hypotheken en hypotheekgerelateerde producten.

Voor het afsluiten van een hypotheek moet u een adviseur inschakelen. Dit kan een adviseur van de bank zijn of een onafhankelijke. Bij de ABN Amro is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder een adviseur in te schakelen. Een eis is dat u eerst succesvol een test moet invullen om te toetsen of u voldoende deskundig bent op het gebied van hypotheken. Bij een onvoldoende op de test moet u toch een adviseur inschakelen.

Het lijkt mij ook niet verstandig dat consumenten op een website een hypotheek kunnen afsluiten zonder een degelijk advies. Een hypothecaire lening en de aanvullende producten moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Een goed advies kost in eerste instantie geld, maar geen advies of een slecht advies kan u op lange termijn duur komen te staan.

Wat kost een hypotheekadvies?
Vaak wordt onderschat hoeveel tijd het kost om een hypotheek af te sluiten. De adviseur doet meer dan alleen een advies verstrekken en de stukken doorsturen naar de bank. De adviseur moet de hypotheekaanvraag begeleiden tot het moment dat de notaris zorgt voor de afwikkeling van de hypotheekakte. De hoogte van de kosten zijn gebaseerd op de tijd die de adviseur in de hypotheek moet steken. Uit onderzoek van Independer.nl blijkt dat de grote banken €2.036 vragen voor de hypotheekbemiddeling. De onafhankelijke intermediair rekent €2.714 en de hypotheekketens rekenen gemiddeld €2.855.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat de kwaliteit van het advies van de grote banken achterblijft ten opzichte van de onafhankelijke intermediair en de hypotheekketens. Het probleem is dat u vooraf niet weet wie een goed advies verstrekt.

6 opmerkingen:

 1. Hallo Juul,

  Hoe zit het als de rentevaste periode afloopt en je opnieuw moet onderhandelen?

  Hartelijke groet,

  Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Astrid, voor het verlengen van de rentevast periode zullen er in de meeste gevallen geen kosten worden doorberekend. De adviseur heeft in het verleden provisie ontvangen bij het afsluiten van de hypotheek. Vanuit de zorgplicht mag redelijkerwijs verwacht worden dat u gratis advies krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben eigenlijk geen advies gesprek gehad. We wisten al heel goed wat we wilden en de persoon met wie we een gesprek hadden had ook door dat wij dat heel goed wisten. Dus we hebben uiteindelijk gewoon de hypotheek gekregen waar we zelf al voor hadden gekozen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt bij de Abn Amro een hypotheek zonder advies afsluiten ook als je niet dor de test komt. Het is natuurlijk niet aan te raden. Wat men nu doet is eerst van tevoren met een specialist kijken of je zelf alles goed bekeken hebt en of het zonder advies kan, wanneer je zelf niet goed over bepaalde situaties hebt nagedacht wijst men je daarop. Hierdoor zelf alsnog gekozen voor met advies, want ik betaal liever nu 650 euro extra dan dat ik straks fiscaal mag afrekenen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor een hypotheekadvies kun je ook eens kijken op de website van Finion. Er zijn natuurlijk verschillende hypotheekvormen en Finion kan je helpen bij het zoeken van de juist hypotheek die bij jou past. Ik heb het als er prettig ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen