zondag 27 januari 2013

Bank failliet, hypotheekschuld kwijtgescholden?Op dit moment gaat het financieel erg slecht met SNS Reaal. De bank/verzekeraar zal de komende weken waarschijnlijk staatshulp krijgen. Een faillissement is vrijwel uitgesloten omdat het een systeembank betreft.

Indien u een hypotheek hebt bij SNS Bank en de bank zou toch failliet gaan, bent u uiteraard niet van de hypotheek af. Waarschijnlijk zal de hypothecaire lening worden overgenomen door een andere bank of door een verzekeraar. De nieuwe financiƫle instelling zal de overeenkomst voortzetten.

Eventueel kan er wel sprake zijn van saldering van uw spaargeld en de hypotheekschuld. Dat wil zeggen dat het spaargeld verrekend gaat worden met de openstaande hypotheekschuld. In de praktijk betekent dit dat u geen spaargeld meer hebt doordat dit bedrag gebruikt is om uw hypotheekschuld te verlagen.Saldering vindt niet per definitie plaats. Het hangt af van de voorwaarden van de lening. Bij het faillissement van de DSB Bank in 2009 is afgezien van saldering.

Indien u spaargeld en een hypotheek bij de SNS Bank hebt hoeft u zich geen zorgen te maken. Een faillissement van SNS Reaal (moederbedrijf van SNS Bank) zal grote economische gevolgen hebben en zullen ze dus niet laten omvallen.

1 opmerking:

  1. Zou wel bizar zijn als de schuld zou worden kwijtgescholden. Ik zou toch niet het risico nemen dat ze mijn spaargeld gaan verrekenen met de hypotheek en het daar dan toch weghalen… Better safe then sorry...

    BeantwoordenVerwijderen