donderdag 3 januari 2013

Oude woning verkopen! Daarna pas een huis kopenIn mijn omgeving en in de praktijk als adviseur merk ik nog steeds dat er huizen worden gekocht zonder de verkoop van de oude woning eerst af te wachten. Hier hebben ze uiteenlopende redenen voor, maar deze huizenbezitters treffen waardedalingen van de huizenmarkt extra hard.

Stel, op het internet ziet u dat uw droomhuis in de verkoop staat. Jaren hebt u gewacht op deze kans en u gaat het huis bezichtigen. Door de dalingen van de huizenprijzen is uw droomhuis nu bereikbaar geworden. De verkopers zijn bereid om nog verder te zakken met de prijs op voorwaarde dat u het huis onvoorwaardelijk (zonder voorbehoud verkoop eigen woning) gaat kopen. U koopt het huis onder de huidige waarde van het huis en u denkt uw slag geslagen te hebben.

Dergelijke situaties kunnen de verleiding om alvast te kopen onweerstaanbaar maken. Het probleem is echter dat u niet weet hoeveel de huizenprijzen nog gaan zakken en wanneer de huizenprijzen weer gaan stijgen. Waardedalingen van huizenprijzen zet zich nu al voort van 2008 tot en met 2012. Mogelijk zitten we nog maar op de helft van de dalingen. In het geval de huizenprijzen nog 20% gaan zakken, hoe lang gaat u dubbele maandlasten dan nog volhouden? Zult u ooit in de situatie terecht komen dat u één van de huizen noodgedwongen moet verkopen met een grote restschuld?

Het kan niet voldoende benadrukt worden dat u geen ander huis moet gaan kopen zolang de oude woning nog niet verkocht is.

4 opmerkingen:

 1. "Hypotheek afbouwen naar nul"

  Wat als de overwaarde van uw woning binnenkort valt in box 3....?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn wel meerdere negatieve scenario's denkbaar, maar ik denk niet dat overwaarde belast gaat worden. Met dit soort scenario's kunt u ook geen rekening houden. Niemand weet wat ons nog te wachten staat, maar wij moeten ons financieel niet afhankelijk maken van wat er mogelijk gaat gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tuurlijk heb je een goed punt, maar als niemand meer een huist koopt voordat die van hun verkocht is komt de markt toch stil te liggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben opzoek naar een leuk huisje maar dat is tegenwoordig gewoon zo moeilijk, Hopen dat het lukt!

  BeantwoordenVerwijderen