dinsdag 26 februari 2013

Rente aflossingsvrije hypotheek blijft aftrekbaarDeze maand is er weer onduidelijkheid ontstaan over de hypotheekregels. In het woonakkoord is een constructie gepresenteerd die nieuw gesloten hypotheken lagere maandlasten moeten meegeven. De meningen zijn verdeeld in hoeverre het echt voordelig is.

Op het internet en in de kranten is te lezen dat de betaalde hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheken niet meer aftrekbaar is. Het gaat hierbij echter om een nieuw gesloten aflossingsvrije hypotheek. Voor de hypotheken die zijn afgesloten vóór 2013, blijft de betaalde hypotheekrente aftrekbaar.

De nieuwe constructie die gepresenteerd is in het woonakkoord is geen wijziging van de regelgeving. Het is een manier om de regels toe te passen waarbij de maandelijkse lasten verlaagd kunnen worden. Dit plan heeft de politiek “gekregen”, en een gegeven paard moet je niet in de bek kijken, dus hebben ze de plannen niet door laten rekenen. Nu ontstaat er weer verwarring over in hoeverre het een gunstige constructie is.

Het is nog maar de vraag of er iets wordt gedaan met deze bedachte constructie. Starters zouden er baat bij hebben, maar het is dermate ingewikkeld dat de constructie nauwelijks uit te leggen is. Banken hebben nog geen producten op de plank liggen en het zal mij niets verbazen als deze er ook niet komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten