woensdag 16 oktober 2013

Besparen op hypotheekrente door aflossingenDoordat ik extra aflos op mijn hypotheek, zakken mijn maandlasten gestaag. De gedaalde hypotheekschuld heeft nog een bijkomend voordeel. De schuld is namelijk onder de marktwaarde gezakt. Op basis van de WOZ-beschikking van 2013 en een foto van mijn huis wordt de hoogte van de hypotheekrente nu opnieuw bepaald.

Hypotheekbanken maken de hoogte van de hypotheekrente mede afhankelijk van het risico dat ze lopen. Voor een tophypotheek tot 125% van de waarde van het huis vraagt de bank een hogere vergoeding in vergelijking met een hypotheek tot 80% van de waarde van het huis.

De hypotheekschuld op mijn huis bedraagt nu €179.976. Ik heb recht op een lagere hypotheekrente als mijn hypotheek lager is dan de marktwaarde. De marktwaarde is maar een relatief begrip, dus heb ik Achmea Bank een mail gestuurd met het verzoek om mijn hypotheekrente te heroverwegen. Uit de reactie van de bank blijkt dat zij mijn verzoek gaan beoordelen aan de hand van de laatste WOZ-beschikking en een foto van mijn huis. Deze stukken ga ik vandaag naar de bank mailen ter verdere beoordeling.

Rente met 0,2% omlaag?
Mijn hypotheekrente is nu afgestemd op een hypotheek boven de 100% van de marktwaarde. De WOZ-waarde van mijn huis bedraagt €184.000 en mijn schuld nog €179.976. Volgens de rentestaatjes op de website van Centraal Beheer Achmea gaat mijn hypotheekrente na goedkeuring met 0,2% zakken. In geld uitgedrukt komt dat neer op een verlaging van de maandlasten van €179.976 x 0,2% = €359,95 / 12 = €30.

Houd er wel rekening mee dat banken verschillende normen en voorwaarden hanteren. Bovenstaande methode hanteert Centraal Beheer Achmea. Neem contact op met uw bank om na te gaan in hoeverre u kunt besparen op de te betalen hypotheekrente.

Weer een motivatie om extra af te lossen. Op naar de 80% van de WOZ-waarde!

7 opmerkingen:

 1. Wow, da's een mooi bedragje dat je daar weer mee bespaart. Als je dat dan weer extra aflost, gaat het wel elke keer sneller :) Lekker bezig! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja heel motiverend is dat! Wij werken hier ook naar toe maar zijn nog helaas nog wel 20.000 van de huidige marktwaarde verwijderd. Maakt niet uit, we komen er wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor ons was het ook een extra motivatie om nog extra geld te sparen. We zaten toen op minder dan 75% van de WOZ-waarde en zakten toen ook een 0.2% Lekker hoor, om dat aan jezelf te kunnen betalen i.p.v aan de bank. Dat word weer gebruikt voor extra aflossing en zo... gaan we op naar de 66.000 in Januari. 1 Januari gaan we weer een aflossing doen en zakken dan dus weer gestaag. Ik kan bijna niet wachten tot we weer mogen! Wel ook iedere maand 100 Euro, dat is toch ook ieder jaar weer (voor ons) ongemerkt 1200. Ongemerkt omdat we het zakken van de maandlasten weer opvulden met deze maandelijkse aflossing. Zo zakt iedere maand het bedrag weer een paar centen en is het huis weer iedere maand iets meer echt van ons! Ik kleur voor ieder 10-tje een hokje in en zo hangt er dus al een heel kleurrijk vel papier hier thuis met kleine en grotere vlakjes gekleurd. Iets minder dan de helft is nog maagdelijk wit. Op naar meer kleurtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aflossen is een kwestie van volhouden. Het begin is moeilijk omdat de effecten nog nauwelijks merkbaar zijn. Zodra er een substantieel bedrag afbetaald is zijn de effecten pas goed merkbaar. Het wordt een sport om de hypotheeklasten zo snel mogelijk te verlagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een hypotheek bij de plaatselijke Rabobank en mochten onlangs onze rente opnieuw vastzetten. Ondanks dat onze hypo nog slechts 40 procent van de Woz-waarde is, moeten wij toch 0,2 procent opslag betalen, omdat we geen NHG hebben. Nou ja, ik ben allang blij: de rente daalde van 6,0 (15 jaar vast) naar 3,4 (5 jaar vast).
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze maandlasten zijn nu 225 euro gezakt door extra aflossingen, we hebben 3 hypotheken, in 2017 is er 1 afgelost.
  Vanaf dan gaat het echt heel hard, het sneeuwbal effect ,de verwachting is dat we dan in 2021 alles afgelost hebben. .
  Kleine beetjes helpen echt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij mochten onlangs onze rente overnieuw vastleggen. Scheelt ons toch 200 euro maandelijks.

  BeantwoordenVerwijderen