vrijdag 18 oktober 2013

Crisis maatregelen huizenmarkt van tafel?Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich terecht zorgen over het afschaffen van de crisismaatregelen voor eigenaren van twee huizen. De huizenmarkt is mogelijk aan het opkrabbelen, maar het is te vroeg om de crisismaatregelen terug te trekken.

VEH heeft een brief naar staatssecretaris Weekers van Financiën gestuurd met het verzoek om de crisismaatregelen nog één jaar voort te zetten. In het Belastingplan 2013 was al aangekondigd dat de regelingen zouden stoppen per 2014. Hieronder een korte toelichting van de regelingen die mogelijk niet verlengd gaan worden per 2014.

Verhuisregeling
Huiseigenaren die tijdelijk met twee huizen zitten kunnen voor beide huizen gedurende een periode van drie jaar profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Zoals de plannen nu liggen wordt deze termijn nu weer verkort naar twee jaar. Indien het niet lukt om het huis te verkopen binnen twee jaar, vervalt voor de tweede woning de regeling van de hypotheekrenteaftrek.

Terugkeerregeling
De terugkeerregeling zal ook per 2014 verdwijnen. Deze regeling is opgesteld voor huiseigenaren die hun te koop staande huis tijdelijk verhuren onder de Leegstandswet. Indien de huurders vertrekken kan door de terugkeerregeling weer recht bestaan op hypotheekrenteaftrek. Bij het afschaffen van de terugkeerregeling hebben huiseigenaren na de verhuurde periode geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Als de huurders na 1 januari 2014 vertrekken kan de hypotheekrente niet meer worden afgetrokken van het inkomen.

Bijleenregeling
Dit is een ingewikkelde regeling met mogelijk grote financiële problemen voor de huiseigenaren die het aan gaat. Bij verkoop van een huis is de opbrengst mogelijk hoger dan de (eigenwoning)schuld. De woning heeft dus overwaarde. Bij aankoop van een ander huis moet deze overwaarde gebruikt worden ter financiering van de nieuwe huis. Dit is de zogenaamde bijleenregeling. Om de crisis te overbruggen is er een compensatiemaatregel in het leven geroepen om huiseigenaren tegemoet te komen die hun te koop staande huis tijdelijk gaan verhuren. Zonder deze compensatiemaatregel zou bij verhuur de overwaarde fiscaal gezien overgaan van box één naar box drie. Dit zou tot gevolg hebben dat over de (niet geïncasseerde) overwaarde geen hypotheekrenteaftrek meer kan worden genoten.

Deze regelingen afschaffen zal grote financiële problemen veroorzaken. Hoogstwaarschijnlijk zal de politiek dit ook inzien en de gevolgen per 2014 beperken.

Update:
De crisismaatregelen voor woningbezitters met dubbele lasten worden toch met een jaar verlengd. Dit zei staatssecretaris Weekers van Financiën vrijdag na afloop van de minsterraad.

1 opmerking:

  1. Huiseigenaren die twee jaar met twee huizen zitten, zitten te hoog met hun vraagprijs. De belastingbetaler (wij dus) hoeft dat niet te betalen.

    BeantwoordenVerwijderen