zondag 27 oktober 2013

Hypotheek oversluiten bij scheiding is maatwerkBij een echtscheiding levert het verdelen van de eigen woning vaak grote problemen op. De bank moet namelijk in veel gevallen mee willen werken met het overvoeren van de hypotheek naar één van beide ex-partners.

Indien een van de ex-partners het huis op naam moet hebben, moet de vertrekkende eigenaar worden uitgekocht. Als het huis onder water staat, moet de vertrekkende partner zorgen voor een financiële compensatie. Ook moet het hypotheekdeel overgenomen worden en gefinancierd worden. Het financieren van de overdracht is vaak een probleem. Banken zullen hier niet aan mee willen werken als de overnemende partner onvoldoende inkomen heeft.

Een bijkomend probleem is vaak dat er moet worden voldaan aan de nieuwe hypotheekregels. Tot 1 januari 2013 mocht de aflossing van de hypotheek worden doorgeschoven naar de einddatum van de hypotheek. Bij het kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek was het zelfs toegestaan om de aflossing helemaal achterwege te laten. Tegenwoordig is het verplicht om maandelijks af te lossen op de hypotheek.

De AFM heeft afgelopen week de banken verzocht om zich soepel op te stellen bij echtscheidingen. Banken hoeven zich niet strak aan de gebruikelijke hypotheektoets te houden. Met andere woorden: de banken moeten meedenken om een oplossing voor de problemen te vinden. Iedere echtscheiding is weer anders, dus moeten de banken maatwerk leveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten