maandag 23 juni 2014

Bijtelling bij een hypotheekvrij huis?Onlangs kreeg ik als tip dat ik mijn hypotheek niet volledig moet gaan aflossen. Dit zou namelijk fiscaal afgestraft worden. Gelukkig is dat al bijna tien jaar niet meer het geval.

Huiseigenaren zijn gek op fiscaal voordeel. Jarenlang hebben ze van banken en adviseur ingepeperd gekregen dat ze een dief van hun eigen portemonnee zijn als ze gaat aflossen op de hypotheek. De Belastingdienst betaalt namelijk mee aan de hypotheekschuld. De gevolgen van deze denkwijze weten we inmiddels. Meer dan één miljoen huizen staan onder water. Deze huizen zijn onverkoopbaar tot de waarde van het huis de hypotheekschuld weer overtreft. Vorige week had ik een gesprek met een huiseigenaar die mij in eerste instantie voor gek verklaarde dat ik aan het aflossen ben.

Zijn grootste bezwaar van een hypotheekvrije huis is de fiscale bijtelling die je krijgt. Hiermee doelde hij op de eigenwoningforfait die zorgt voor een fiscale bijtelling. Als je hypotheekrente kunt aftrekken verkleint deze bijtelling het fiscaal voordeel van een eigen huis. Die fiscale bijtelling bij een hypotheekvrij huis geldt al sinds 1 januari 2005 niet meer. Door de Wet Hillen komt de bijtelling uit de eigenwoningforfait te vervallen bij een hypotheekvrij huis. Ook bij een geringe hypotheekschuld komt deze bijtelling te vervallen voor zover de bijtelling hoger is dan de hypotheekrenteaftrek.

Ook wordt ten onrechte vaak gedacht dat een hypotheekvrij huis zorgt voor een heffing over de overwaarde in het huis. Dit gebeurt niet! Zolang de overwaarde in het huis blijft zitten hoef je geen vermogenrendementsheffing te betalen.

Nog een vaak genoemde nadeel van het aflossen is dat je recht op toeslagen lager uit kan vallen. Dit klopt inderdaad, maar dat gebeurt ook als je een loonsverhoging krijgt. Meer loon ga je toch ook niet weigeren?

4 opmerkingen:

 1. Volgens mij is het toch nog steeds een feit: geen lening is ALTIJD goedkoper/beter dan wel een lening. Aflossen dus!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom zouden je toeslagen lager uitvallen? Het inkomen verandert toch niet. Wij hebben nog een zeer kleine hypotheek. We hebben geen belastingaftrek over de hypotheek want die valt weg tegen het forfait. Ik denk, dat als wij de hypotheek aflossen, er weinig in de toeslagen zal veranderen.
  Groetjes,
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lianne, Door de regeling van de hypotheekrenteaftrek zal je verzamelloon lager uitvallen. Door af te lossen kun je net binnen een inkomensgroep komen die recht geeft op minder toeslagen. Wat mij betreft niet iets om je druk over te maken.

   Verwijderen
 3. De meesten onder ons zijn kleine wurmen die een schamel loontje verkrijgen met een baan, alleen de beter verdieners kunnen elke maand en jaar zoveel opzij leggen en met geld meer geld maken dat het voor en handiger is een schuldhypotheek te hebben want beter kan je geen geld lenen als je daarmee elders nog meer kan verdienen met zaken. Dus is het voor de kleine wurmen beter om geen schuld te hebben om van dat karige inkomen überhaupt nog iets opzij te kunnen leggen en niet allemaal naar de bank te dragen.

  BeantwoordenVerwijderen