dinsdag 17 juni 2014

Onrealistische aflosplan?Bij het aflossen van je hypotheek heb je als ultieme doel om je hypotheek naar nul te krijgen. Binnen een aantal jaren is dat niet te realiseren. Ik ga proberen om mijn hypotheek volledig af te lossen in 7,5 jaren vanaf nu.

Op mijn 50e wil ik hypotheekvrij zijn. Om dit te realiseren zal ik gedurende 90 maanden €1.500 per maand moeten aflossen. In totaal heb ik dan €135.000 afbetaald. Het resterende deel hoop ik af te kunnen lossen met mijn beleggingspolis en de laatste jaren zou ik het bespaarde maandelijkse bedrag moeten gebruiken om extra af te lossen.

Als mij dit maandelijks zou lukken, zal in de komende vijf jaren aflossen: 60 x €1.500 = 90.000. Mijn resterende hypotheek zal bedragen: €166.876 - €90.000 = €76.876. Ten opzichte van nu dalen mijn maandlasten door de aflossing met €406. Door dit bedrag ook weer te gebruiken om extra af te lossen moet ik in het eerste kwartaal van 2022 van mijn hypotheek af kunnen zijn.

Waarschijnlijk te hoog gegrepen, maar ik ga het proberen. De eerste kalenderdag van iedere maand ga ik €1.500 aflossen. Dit gaat mij in ieder geval wel lukken in 2014. Of ik het in 2015 ook vol kan houden hangt af van mijn inkomsten.

13 opmerkingen:

 1. Misschien wel onrealistisch, maar waarom niet? :) Het zou in elk geval elke maand makkelijker moeten worden omdat je ook steeds minder rente gaat betalen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het juist motiverend doelen zo te maken dat het moeilijk te halen lijkt. Als het maar niet als een wurgslang aan je hals gaat hangen. Mooi streven hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 1500 euro aflossen, man wat is dat veel.
  Mijn huidige WW, en dat is het maximum aan WW is slechts 1710 euro.

  Ik geeft je groot gelijk dat je het gaat doen, het aflossen sciet dan geweldig op. Goede verslaving. Bovendien is de hype van hypotheek aflossen straks voor een groot deel voorbij wanneer er minder hypotheken onder water staan.
  Je schrijft nu veel over hypotheken, en het is hot en trending onderwerp. Het zorgt in ieder geval voor inkomsten,
  Zeven jaar wat een lekker gevoel oet dat zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je de lat hoog legt en je haalt het dan is dat helemaal mooi toch?
  Wij maakten in 2010 2 plannen, ik heb ze hier nog op papier staan.
  En als ik dan het verschil tussen het "basis"plan en waar we nu zitten , is echt een behoorlijk verschil.
  Als je maar niet gaat zitten sippen als het niet zou lukken, meer dan je best kan je niet doen.
  Succes !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel succes. En niet bij de pakken neerzitten als het een maandje niet lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je bent in ieder geval al goed bezig. Of 1.500 per maand teveel is, kan ik niet zeggen. Ik weet je inkomsten/uitgaven plaatje niet en of je het dus wel vol kunt houden. Zorg er in ieder geval voor dat je nog wel een buffer hebt voor tegenvallers

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een grote buffer blijf ik in ieder geval aanhouden. Als het ten koste van mijn buffer gaat, ga ik mijn doelen bijstellen.

   Verwijderen
 7. Een nobel plan en als het lukt moet je ervoor gaan. Zou ik ook doen. Dan gaat het heerlijk hard.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo lang het je niet naar de strot grijpt... doen!! Wij lossen zoveel mogelijk af en bekijken dat per keer. Ik zorg voor een buffer en zodra ik merk dat ik daar boven kom te zitten, gaan we weer aan het rekenen en bekijken we of en hoeveel risico we willen nemen, of dat we wee een wachten tot we echt weer extra hebben. Maar zodra het dan ook echt kan, storten we ook weer een extra bedrag weg. Op weg naar een hypotheekvrij leven!! Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo doen wij het ook, heerlijk! en het gaat boven verwachting goed.

   Verwijderen
 9. That's the spirit....success.

  Het kan echt wel. Ik doe het namelijk ook zo ongeveer.
  Afgelopen 3 jaar 15.400 van mijn aflossingsvrije (max 20%)
  en de afgelopen 10 jaar nog 5 keer 10.000 extra in mijn spaarpolis.

  nog 1.5 jaar en mijn Aflossingsvrije is weg.
  Spaarhyp moet ik uitzingen tot de 20 jaar....vanwege de fiscus...(2023) Dat zit al fully loaded.

  geeft een relaxt gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kijk ook naar kosten besparende maatregelen zoals de ORV die mogelijk aan je spaarhypotheek is gekoppeld. Dat scheelt zo enorm veel en je bent bovendien met een losse ORV niet meer zo afhankelijk van de grillen (lees premies) van de gekoppelde verzekering van je bank.
  Als je heel zeker bent van je gemiddelde maandelijks uitgaven in je gezinssituatie hoef je alleen nog maar naar je gemiddelde inkomsten te kijken om te zien of je inschatting met 1500 Euro per maand realistisch is. De buffer die minimaal nodig hebt voor dit plaatje is dan rekening houden met extra uitgaven in je huishouding die niet periodiek zijn zoals de aanschaf van koelkast, diepvriezer, wasmachine, auto, fietsen, bedematrassen etc. De gok die je kunt wagen is of je zonder deze uitgaven toekomt binnen nu en 7.5 jaar. Dus kun je nog 7.5 jaar toe met je auto? Wil je langer dan 10 jaar slapen op je matras of na 10 jaar gebruik toch een nieuwe kopen. De 2de buffer is dan je buffer voor onzekere inkomsten. Met 1500 Euro schat ik dat je 2.5 x modaal aan inkomen moet hebben per jaar en heel bewust met je uitgaven moet omgaan plus een dosis doorzettingsvermogen.

  BeantwoordenVerwijderen