vrijdag 8 februari 2013

Advies inwinnen over uw hypotheekDe komende weken zullen de hypotheekadviseurs en de banken weer een ware stroom aan klanten te verwerken krijgen. Er blijkt veel animo te zijn om de hypotheek nog vóór 1 april 2013 aan te passen.

Bij nieuw gesloten hypotheken is er nog slechts de keuze tussen twee hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Indien u uw hypotheek gaat omzetten vóór 1 april, kunt u ook nog kiezen voor de “oude” hypotheekvormen, waaronder de spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek. De komende weken zullen nog veel huiseigenaren hun aflossingsvrije hypotheek of hun beleggingshypotheek omzetten naar een andere vorm. Indien u ook met deze plannen rond loopt, doet u er verstandig aan om niet te lang te wachten. Zorg voor een degelijk advies. Een autoverzekering kunt u het beste vergelijken eb afsluiten via het internet, maar een hypotheek is een adviesproduct.

Wettelijk heeft u de tijd tot 1 april, maar de banken blijken dwars te liggen. Ze gaan verzoeken bijvoorbeeld alleen nog verwerken indien ze uiterlijk 1 maart binnen zijn. Er is zelfs een bank die na 15 februari geen aanpassingen meer wil doorvoeren. De banken lijken te denken dat de aanpassingen doorgevoerd moeten zijn op 1 april, maar dat is niet het geval. Het is geen probleem dat de aanvraag pas na 1 april afgewikkeld is.

Indien u nog plannen hebt met u hypotheek, moet u snel in actie komen. Voor alle huiseigenaren kan het verstandig zijn om advies in te winnen. Hypotheekadviseurs hebben in het verleden vaak geadviseerd om de kapitaalverzekering niet net als de woning in box 1 van ons belastingstelsel te zetten, maar in box 3. Op het moment dat er een groot vermogen is opgebouwd in de polis, zou deze weer omgezet kunnen worden naar box 1. Deze optie komt te vervallen na 1 april 2013. In de loop der jaren kan u dat duur komen te staan.

3 opmerkingen:

  1. Onze hypotheek is geheel aflossingsvrij, wel zo dat wanneer wij het huis verkopen we geen restschuld overhouden. Is het dan het beste om het zo te laten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Astrid@ het is lastig om op basis van deze gegevens iets zinnigs te zeggen. Je moet er in ieder geval bij nadenken dat de lasten ook nog draagbaar zijn na pensionering. Hierbij moet je rekening houden met een tegenvallend pensioen door de huidige ontwikkelingen. Op zich hoeft het geen probleem te zijn als er nog een hypotheekschuld op het huis zit, zolang de lasten maar te dragen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel. Dat is iets wat we wel in de gaten houden.Een gedeelte buffer kan gebruikt worden om aftelossen als dat nodig mocht zijn.

    BeantwoordenVerwijderen