vrijdag 1 februari 2013

De onderschatte beperking van de hypotheekrenteaftrekSinds 1 januari 2013 is er een zware beperking van de hypotheekrenteaftrek doorgevoerd. In nieuw afgesloten hypotheken moet gedurende de looptijd van de hypotheek al afbetaald worden op de hypotheekschuld. Een onderschatte beperking is het afschaffen van de mogelijkheid om kosten mee te financieren in de hypotheek.

In 2013 mag nog 5% van de bijkomende kosten bij het kopen van een huis meegefinancierd worden. In 2014 wordt dit verlaagd naar maximaal 4%. In de jaren daarna blijft het percentage jaarlijks zakken met 1%. Vanaf 2018 kan slechts nog een hypotheek worden afgesloten voor 100% van de waarde van het huis. De bijkomende kosten moeten dus vanaf de spaarrekening worden voldaan.

Het gaat hierbij niet alleen om de overdrachtsbelasting, de kosten van de notaris en de taxatiekosten, maar bijvoorbeeld ook de advies- en bemiddelingskosten. Vanaf 1 januari 2013 geldt er een provisieverbod, waardoor de adviseur de kosten rechtstreeks moet indienen bij de klant. In het verleden werd een groot deel van deze kosten verwerkt in de hypotheekrente en de premies voor de levensverzekeringen.

Stel, u gaat in 2018 een huis kopen voor €250.000. Alleen al aan overdrachtsbelasting en de kosten voor het adviseren en het bemiddelen bent u ongeveer €7.000 kwijt. Het jaar 2018 lijkt nog ver weg, maar als u in de toekomst een huis wilt gaan kopen, kunt u beter alvast beginnen met sparen.

10 opmerkingen:

 1. Of ervoor zorgen dat je flink onder de getaxeerde waarde biedt... Dan kun je het nog wél meefinancieren, toch??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Indien uit taxatie blijkt dat de waarde van het huis hoger is dan het bedrag waar het huis voor gekocht is, kan dat. Over het algemeen wordt het huis getaxeerd op het bedrag waar het huis voor gekocht is. Het gaat namelijk om het bedrag dat het huis volgens potentiele kopers waard is. De koper heeft het bedrag ervoor op tafel gelegd, dus de koopsom is de waarde van het huis.

   Verwijderen
 2. Als je geen 7.000 euro op de spaarrekening hebt staan, dan kun je maar beter geen huis van 35 keer zo veel kopen. In andere landen is het normaal om slechts 80% te lenen. Kun je 57.000 euro sparen. Wat dat betreft zijn we goed af in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt mij niet ondenkbaar dat de regels in de toekomst nog strenger worden. Verplicht een percentage van de koopsom met spaargeld betalen zou een optie kunnen zijn.

   Verwijderen
 3. Het gaat dus alleen over het niet-aftrekbaar zijn van 7000 euro in het voorbeeld.
  Dat is bij een rente van 4% en 40% aftrek een strop van 112 euro per jaar.
  Dat lijkt me nog wel te overzien toch ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Ton - Nee het probleem in de toekomst gaat worden dat banken slechts een hypotheek gaan verstrekken tot 100% van de waarde van het onderpand. De €7.000 uit het voorbeeld is dus niet meer te lenen bij de hypotheek in.

   Verwijderen
  2. Waarom heet dit artikel dan "De onderschatte beperking van de hypotheekrenteaftrek"
   De beperking tot 100% heeft toch niks met de HRA te maken ?
   Ik snap het verband niet.

   Wat ik ook niet berijp is of dit vanuit de overheid is opgelegd en of het een gekoppelde eis is aan het claimen van HRA. Dat wordt uit het artikel niet duidelijk voor mij.

   Verwijderen
  3. Ton@ - De beperking tot 100% van de waarde van het huis is aangekondigd als één van de maatregelen om de hoge kosten van de HRA te beperken. Vandaar de titel van het artikel.

   Hoe het precies wettelijk is vastgelegd weet ik niet, maar het wordt de banken opgelegd.

   Verwijderen
  4. Het blijkt een gedragscode te zijn. Geen wet dus.
   Het is allemaal wat vaag want een gedragscode is geen verplichting.
   In het verleden zijn er diverse gedragscodes geweest waar niemand zich aan hield. Zo bleek dat banken zich niet aan hun eigen gedragscode hielden restschuld mee te financieren: http://www.bnr.nl/nieuws/447456-1210/banken-laten-woningbezitters-verdrinken
   Waarschijnlijk MAG de overheid niks afdwingen behalve als het over hun eigen fiscale regime gaat. Dus ze mogen WEL eisen dat je HRA krijgt als je minimaal annuitair binnen 30 jaar aflost maar afdwingen dat je geen aflossingsvrije hyptheek mag nemen van 120% koopprijs is er niet bij !
   Die kan je theoretisch nog steeds krijgen maar dan vervalt je HRA

   Verwijderen
 4. Het is opzich niet gek om te gaan sparen voordat je een grote aankoop doet. Hoe minder je leent.....

  BeantwoordenVerwijderen