donderdag 7 februari 2013

Aflossing van €2.000 geeft een besparing van €9,50Voor Geld.nl heb ik mijn maandelijkse column geschreven over mijn doel om mijn aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Hierin had ik een berekening opgenomen over het financieel voordeel van mijn extra aflossing van deze maand.

Binnenkort verwacht ik bericht van mijn bank zodat ik mijn aflossingsvrije hypotheek kan gaan verlagen tot €89.352. Dit levert mij een maandelijkse bruto besparing op van €9,50. De besparing is klein, maar verlaagd mijn maandlasten voor de resterende looptijd van 20 jaren. €9.50 x 20 x 12 = €2.280 bedraagt de totale besparing. De besparing is dus groter dan de investering nu, plus het feit als ik nu niet aflos, moet ik de aflossing over 20 jaren alsnog verrichten.

Iemand heeft een reactie geplaatst bij de column waarin hij of zij aangeeft dat het aantrekkelijker is om de betreffende €2.000 nu niet af te lossen, maar in een deposito te zetten met een looptijd van 20 jaren. Indien de berekening volledig wordt uitgewerkt is het inderdaad in geld uitgedrukt verstandiger om het geld te plaatsen in een deposito met een depositorente van 4,2% bij de Rabobank voor 20 jaren. Indien de hypotheekrente de komende jaren sterk gaat stijgen gaat deze vlieger echter niet meer op.

Ik wil nogmaals benadrukken dat ik er niet voor pleit dat het voor iedereen voordeliger is om de aflossingsvrije hypotheek extra af te lossen. Mijn voorkeur gaat uit naar deze optie om zo snel mogelijk van mijn te hoge hypotheek af te komen. Mogelijk kan ik over de volledige looptijd kiezen voor een optie die enkele euro’s aantrekkelijker is, maar ik wil mijn aflossingsvrije hypotheek naar nul en ik wil het zelf in de hand houden.

4 opmerkingen:

 1. En als je die 9,50 weer opzij zet, ben je ook weer sneller toe aan een volgende extra aflossing :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een depositorente van 4,20% (bruto wellicht) op 20 jaar bij Rabobank ? Liggen de intresten in Nederland dan zoveel hoger of in Belgie ? Ik kan me 'hier' geen enkele bank voorstellen die nog zo'n hoge brutorente geeft, zelfs niet op 20 jaar.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. > Iemand heeft ...

   Ik was die iemand (zei de gek :-) ) en inderdaad je hebt gelijk: om geen risico te lopen moet de looptijd van het deposito gelijk zijn aan (of korter dan) de (resterende) rentevasttijd van de hypotheeklening. En ook is het verstandig om het deposito en de hypotheeklening bij dezelfde bank af te sluiten; dan heb je in ieder geval nooit een probleem als de bank failliet gaat. En banken gaan nogal eens failliet de laatste tijd ;-)

   Ergens las ik dat de rente op je hypotheeklening 5,7% is, dan schat ik dat je rentevasttijd zo'n 10 jaar is. Een deposito van 10 jaar levert 3,7% op (bijv. WestlandUtrecht). Ook dan is aflossen puur financiëel gezien niet de gunstigste optie.

   Je zegt "ik wil het zelf in de hand houden" maar fiscaal gezien zet je jezelf door af te lossen juist klem. Eenmaal afgelost kun je de hypotheek nooit meer verhogen (dank zij de bijleenregeling). Het geld zit zogezegd "vast" in de bakstenen van je huis. En om het daaruit "los te weken" (oftewel, je huis verkopen), daar kan heel veel tijd en geld in gaan zitten...

   Ook ik zit met het dilemma "aflossen of niet" en bij het googlen vond ik je blog (waarvoor dank!). Ook vond ik deze website: http://www.hypohype.nl/index.php?option=com_jumi&fileid=7&Itemid=16 . Daarop kun je snel berekenen of aflossen zin heeft. En ook de rest van www.hypohype.nl vond ik erg interessant.

   Verwijderen
  2. wel een interessante opmerking die ik vaker lees: "Eenmaal afgelost kun je de hypotheek nooit meer verhogen".... ik vermoed dat de meeste mensen die willen aflossen helemaal geen verhoging van de hypotheek meer willen hebben aangezien ze de hypotheek willen terugbrengen tot nul. Aflossen en tegelijkertijd een hypotheek verhogen lijkt me water naar de zee dragen :-)

   Verwijderen