zondag 17 februari 2013

Redelijke hypotheekrente is redelijkNa Vereniging Eigen Huis gaat ook de Consumentenbond zich weer inzetten om regulering vanuit de overheid aan te moedigen. De hypotheekrentes zijn te hoog en dit blijkt alleen met bemoeienis vanuit de overheid opgelost te kunnen worden.

Huiseigenaren moeten een wettelijk recht krijgen op een redelijke hypotheekrente. De hoogte van de hypotheekrente wordt nu bepaald door de banken en dat blijken ze zelfstandig niet zo goed te kunnen. Ieder jaar betalen wij met z’n allen €6,7 miljard teveel aan hypotheekrente. De banken berekenen ongeveer één procentpunt teveel aan ons door.

Zodra er voldoende aandacht komt voor dit soort misstanden, zal er uiteindelijk iets mee gebeuren. Het gevaar is dat de aandacht nu weer gaat verslappen en de banken gewoon doorgaan met het binnenharken van ons geld. Na kwartaalcijfers krijgen wij vervolgens weer te horen dat de banken het weer geweldig gedaan hebben. Ja, maar met oneerlijk verkregen geld.

2 opmerkingen:

  1. Ik vraag me af hoe ze dat zouden willen gaan doen, geld dat dan alleen voor nieuwe hypotheken of hypotheken die een nieuwe rentevaste periode ingaan?
    Onze hypotheek is b.v vrij hoog (5,8%) maar staat helaas nog 5 jaar vast.
    Zouden alle banken dan exact dezelfde hypotheekrente gaan rekenen? zie ik niet gebeuren, maar zou wel handig zijn natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anna@ Ze gaan dat denk ik niet per hypotheek bepalen, maar op een hoger niveau. Het CPB kan periodiek berekenen in hoeverre ze aan eventuele voorwaarden voldoen.

    BeantwoordenVerwijderen