zaterdag 9 februari 2013

Aflossingsvrije hypotheek hoeft niet echt naar nulIk heb mijzelf tot doel gesteld om de aflossingsvrije hypotheek volledig naar nul te brengen, maar het hoeft geen probleem te zijn om op einddatum een kleine hypotheekschuld over te houden.

Onlangs hebben twee gepensioneerde huiseigenaren een hypotheekadvies bij mij ingewonnen. Ze hebben een eigen huis met een WOZ-waarde van €225.000. Er rust nog een aflossingsvrije hypotheek op het huis van ongeveer €25.000. Vanuit de media hadden ze begrepen dat ze vanaf 2013 verplicht zijn om maandelijks af te lossen op de hypotheek. Ze kwamen bij mij om hun hypotheek om te zetten naar een lineaire hypotheek of een annu├»teitenhypotheek.

Onder huiseigenaren blijkt veel verwarring te bestaan over de verplichtingen van huiseigenaren met een hypotheek. In de meeste gevallen is er per 1 januari 2013 voor de groep met een hypotheek onder de oude hypotheekregels alles gelijk gebleven. Het is even opletten of de kapitaalverzekering in box 3 of in box 1 valt, maar voor de rest valt de schade mee.

Mijn twee gepensioneerde klanten kunnen de maandlasten met gemak dragen. Indien ze de hypotheek volledig gaan aflossen, hebben ze als voordeel dat ze de hypotheeklasten kwijt zijn en daarnaast kunnen ze profiteren van "Wet Hillen". In het geval ze de hypotheek volledig aflossen zal de eigenwoningforfait niet meer bij hun inkomen opgeteld hoeven worden. Waarschijnlijk gaan ze hun hypotheek niet omzetten en laten ze de hypotheek ongewijzigd doorlopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten