zaterdag 23 februari 2013

De Duokoop-regeling biedt mogelijkhedenHet bedrijf Duokoop biedt de mogelijkheid om onroerend goed te splitsen om de verkoop van het huis te vereenvoudigen.

Er zijn in januari historisch weinig huizen verkocht. Dit zal voor de meeste mensen geen verassing zijn, want de politiek is op dit moment de huizenmarkt aan het vernietigen. Het is duidelijk dat de gunstige regeling van de hypotheekrenteaftrek versoberd moet worden, maar in iets kleinere stapjes de maatregelen doorvoeren was verstandiger geweest.

Om uw huis toch te kunnen verkopen in de huidige markt, kunt u het eigendom nu gesplitst verkopen door middel van de Duokoop-regeling. De grond wordt verkocht aan een beleggingsmaatschappij en het huis kunt u gewoon op de reguliere wijze verkopen. Als verkoper heeft u het voordeel dat u wat betreft de vraagprijs van het huis opvalt ten opzichte van de concurrentie. De koper heeft als voordeel dat het kopen van een huis eenvoudiger te realiseren is wat betreft het verkrijgen van een hypotheek.

De grond komt in een erfpachtconstructie waarvoor de huiseigenaar een canon moet betalen. De huiseigenaar huurt de grond als het ware van de beleggingsmaatschappij. Op ieder willekeurig moment kan de huiseigenaar besluiten om de grond alsnog te kopen van de beleggingsmaatschappij. De hoogte van de koopsom is afhankelijk van de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van het huis. De grond wordt gewaardeerd op een percentage van de WOZ-waarde.

Stel, u gaat gebruik maken van de Duokoop-regeling. De beleggingsmaatschappij koopt de grond voor €40.000, zijnde 20% van de WOZ-waarde. U koopt het huis en vijf jaar later gaat u de grond alsnog kopen. De WOZ-waarde is inmiddels gestegen van €200.000 naar €225.000. U kunt de grond nu kopen voor €225.000 x 20% = €45.000. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat de koopsom voor de grond niet onder de oorspronkelijke koopsom van €40.000 kan zakken. Dit zal in het contract worden vastgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten