woensdag 9 oktober 2013

De hypotheekschulden gaan omlaag



Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse hypotheekschulden aan het dalen zijn. In het tweede kwartaal van 2013 is de gezamenlijke hypotheekschuld gezakt naar €669,3 miljard. Dit is een daling van €2 miljard ten opzichte van het eerste kwartaal.

De tot 1 januari 2013 afgesloten hypotheken waren gericht op het doorschuiven van de aflossing naar de einddatum van de hypotheek. Deze hypotheekvormen hebben onze hypotheekschulden op dit hoog niveau gebracht. Om recht te hebben op de regeling van de hypotheekrenteaftrek gelden er nu andere eisen voor nieuw afgesloten hypotheken. Maandelijks moet er afbetaald worden op de hypotheekschuld. Er zijn twee hypotheekvormen die aan deze eisen voldoen, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Door de hoge maandelijkse lasten in de eerste jaren van de lineaire hypotheek, kiezen de meeste huiseigenaren voor de annuïteitenhypotheek.

De maatregelen die per 1 januari van dit jaar zijn getroffen zijn niet de hoofdreden van de dalende hypotheekschulden. Het grote verschil wordt gemaakt door het extra aflossen op hypotheken door huiseigenaren. Dit wordt weer ingegeven door meerdere oorzaken. Drie belangrijke redenen zijn ten eerste de onzekerheid over de economie. Ten tweede de lage spaarrente en ten derde de sterke daling van de huizenprijzen. Het voelt niet prettig om een huis te bezitten met een potentiële restschuld erin.

Aflossen is niet alleen goed voor uw eigen portemonnee, het is ook goed voor de Nederlandse schatkist.

3 opmerkingen:

  1. Je heb gelijk, en daarom zou de overheid dit wel eens mogen stimuleren,
    Dan gaan nog veel meer mensen dit doen en gaat de sneeuwbal veel harder rollen en dat is een win win situatie voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij zijn er veel meer hypotheekvormen mogelijk met hypotheekrente aftrek. De enige eis van de overheid is dat er minimaal annuitair wordt afgelost. De hypotheekverstrekkers zijn blijkbaar niet zo creatief, want ze komen niet verder dan de annuitaire en lineaire hypotheek. Je zou bijvoorbeeld ook een hypotheek kunnen maken die je maandlasten over de hele looptijd constant houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk, als ik zo'n bericht lees, denk ik: HA.. en daar heb ik aan mee geholpen!! Het werkt aanstekelijk en het voelt prettig om minder afhankelijk te zijn van overheid en pensioenen.

    BeantwoordenVerwijderen