dinsdag 28 mei 2013

Banken mogen niet zonder meer gedwongen verkopenBij het afsluiten van een hypotheek stelt u uw huis beschikbaar als onderpand. De hypotheekbank heeft het recht om uw huis te verkopen als u niet meer voldoet aan uw betalingsverplichtingen. De Amsterdamse voorzieningenrechter heeft onlangs een gedwongen verkoop van een huis voorkomen.

Het ging over een huiseigenaar die een achterstand bij de bank had opgelopen van €15.000. De bank heeft er vervolgens voor gekozen om het huis gedwongen te verkopen en heeft hiervoor een datum gesteld. De huiseigenaar voldeed inmiddels aan de door de bank gestelde betalingsafspraken, maar dat mocht niet meer baten. Het huis zou gedwongen verkocht worden. De restschuld na de gedwongen verkoop zou vermoedelijk €50.000 bedragen.

De huiseigenaar heeft de rechter gevraagd om de gedwongen verkoop te voorkomen. De rechter was van mening dat de opgelopen betalingsachterstanden niet tot verhouding staan tot een restschuld van €50.000 en heeft de veiling verboden.

De rechtelijke uitspraak houdt nu niet in dat gedwongen verkopen voorkomen kunnen worden door een rechtelijke uitspraak. De uitspraak heeft betrekking op deze zaak, maar het geeft wel aan dat banken beter stil moeten staan bij de belangen van de klant. In deze zaak was het klantvriendelijker geweest om het uiterste te doen om de opgelopen achterstand in te lopen.

Hopelijk is het een les voor de banken om de klant weer centraal te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten