maandag 13 mei 2013

Steeds meer aandacht voor restschuldenRob Mulder heeft in zijn weblog op eigenhuis.nl aandacht geschonken aan de problemen van de restschulden. Vanavond zal Tros Radar ook aandacht besteden aan dezelfde problematiek.

Door de sterk gedaalde huizenprijzen raken steeds meer gezinnen in de financiële problemen. Ze wonen bijvoorbeeld in een huis die ze niet meer kunnen betalen, maar het huis kan ook niet verkocht worden. Als de verkoopwaarde van het huis namelijk lager is dan het hypotheekbedrag, ontstaat er een probleem. Deze gezinnen zitten vast. Door de gedaalde huizenprijzen en een stijgende werkloosheid komen er steeds meer gezinnen in een dergelijke situatie terecht.

Tros Radar zal vanavond de pijlen gaan richten op de regeling om restschulden mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Op mijn blog heb ik al meerdere keren aandacht geschonken aan deze wassen neus. Banken zijn al nauwelijks bereid om een hypotheek te verstrekken voor een nieuw gekochte woning. Ze zijn over het algemeen niet bereid om nog een extra lening te verstrekken in verband met restschulden. Sterker nog, het feit dat er nog een schuld terugbetaald moet worden is een reden om geen hypotheek te verstekken aan de voormalige huiseigenaren.

Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis geeft in zijn weblog aan dat restschulden een probleem gaan vormen bij het opkrabbelen van de huizenmarkt. Eén miljoen huishoudens wonen in een huis waarvan de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde. Deze gezinnen hebben mogelijk wel de wens om een ander huis te kopen, maar niet de mogelijkheid.

Banken zullen gedwongen moeten worden om restschulden mee te financieren. Bij handhaving van de huidige normen van de banken, gaan wij niet verder komen.

2 opmerkingen:

  1. Natuurlijk zullen er gezinnen zijn die in de problemen zijn/komen doordat hun huis onder water staat. Maar laten we elkaar niet gek maken door de hoge getallen van 1 miljoen huishoudens. De meeste huishoudens die onder water staan, willen en hoeven niet te verkopen en dan is er niets aan de hand. Wees realistisch, maar praat elkaar niet de financiële put in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Correct anoniem1, als je niet wil of hoeft te verkopen is er in beginsel niet zoveel aan de hand, zeker niet als je een normale spaarhypotheek hebt. Bovendien als je nu niet wilt of hoeft kun je ook anticiperen op de situatie dat je over een bepaalde tijd wel wilt verhuizen. Zelf zaken regelen is het devies nu. Minister Blok is een minister die reageert en niet anticipeert of stuurt. Zelden zo een zwakke kleurloze minister zonder postuur of formaat gezien. Een dieptepunt voor de VVD. Regel zaken zelf, ben kritisch, en neem zelf het heft in handen en maak keuzes. Veel Nederlanders doen dit al gezien de spaarbuffers, vele anderen kunnen ook, stel en doel en maak een plan. De meneertjes bij de bank, die ons de hypotheek weigeren, zijn de meneertjes die bij de eerstvolgende reorganisaties bij het bankwezen sneuvelen. Zij kunnen dan ook in het rijtje aansluiten met hun eigen tophypotheek in hun huis dat onder waterstaat.

    BeantwoordenVerwijderen