vrijdag 3 mei 2013

Verslaafd aan aflossen?De auteur van de bestseller “Aflossingsvrij”, Gerhard Hormann, heeft in een interview met Metro Nieuws aangegeven dat het extra aflossen van de hypotheek verslavend werkt. Bij het uitgeven van geld wordt er altijd stilgestaan bij het aflossingsdoel.

Mijn streven is ook om mijn aflossingsvrije hypotheek zo snel mogelijk af te lossen, maar het doel mag niet teveel ten koste gaan van de kwaliteit van het leven. Mijn extra aflossing van €2.000 van afgelopen februari, had ik ook anders kunnen besteden. Ik had begin van het jaar met het gezin op wintersport kunnen gaan. Mijn doel om af te lossen tast de kwaliteit van het leven dus wel aan.

Het aflossen van mijn aflossingsvrije hypotheek laat ik zo weinig mogelijk ten koste gaan van mijn vrouw en mijn kinderen, maar ze ondervinden wel de beperkingen. Wij rijden niet in een dure nieuwe auto en wij gaan maar één keer in het jaar op vakantie. In de dagelijkse bestedingen bezuinig ik wel op mijn uitgaven, maar niet op de uitgaven van de rest van de gezinsleden.

Mijn aflossingsdoel wil ik geen verslaving noemen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik maandelijks zoveel mogelijk weet over te houden om te reserveren voor het aflossen.

7 opmerkingen:

 1. Het lijkt me dat je vrouw hier toch ook achter staat, of is het alleen jouw hypotheek?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zij staat er inderdaad wel achter. Ook zij wil zo snel mogelijk van de aflossingsvrije hypotheek af, maar het is voornamelijk mijn streven

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ervaar het meer als een noodzakelijk kwaad :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan natuurlijk discussiëren over wat 'kwaliteit van leven' dan precies is. Ach, je bent één keer niet op wintersport gegaan. Echter, je krijgt er ook dingen voor terug. Zoals Hormann zegt: “Ik kan al het nieuws over bijvoorbeeld de problematiek van een restschuld naast mij neerleggen. Dat geeft heel veel rust.”

  En je durft wellicht eerder de stap naar een andere baan te nemen (waarbij je niet direct een vast contract hebt). Dat soort zaken reken ik ook tot kwaliteit van leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kwaliteit van leven is idd ook het rustige gevoel van een huis wat niet onder water staat. Van de lagere maandlasten, waar je dan weer kleine extra's van kan doen, indien gewenst. Wel moet je uitkijken dat het niet je leven gaat beheersen, net als met een andere verslaving. Maar dat is ieder voor zich. Ik zelf beleef veel plezier aan iedere 100 Euro die ik maandelijks extra aflos en de bedragen die we daarnaast nog storten, wanneer mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En wat is de reden dat je in je gezin niet af en toe een uitgave ter discussie kan stellen? Als je vrouw er ook achter staat, kun je rustig een boom opzetten over het nut of over alternatieven voor sommige uitgaven. (dat hoeft niet te betekenen dat jij bepaalt dat het niet doorgaat meteen)
  Maar als je vrouw en kinderen kunt betrekken bij je streven, is het ook iets wat je als gezin bindt. Het wordt een soort sport of spel, waarbij je kinderen ook nog wat vaardigheden als creatief denken, zelfbeheersing en budgetteren mee zouden kunnen krijgen. Zolang het een spel blijft, en geen dwang, lijkt het me prima. En je zou best wel eens verbaasd kunnen staan over de winst die het oplevert (zowel financieel als qua positieve impact op je gezin)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. KruidigMeisje@ - Als gezin letten wij goed op de uitgaven. Dat was al het geval voordat wij begonnen zijn met het extra aflossen van onze aflossingsvrije hypotheek. Indien wij onze bestedingen nog verder gaan terugschroeven, moeten wij naar mijn mening teveel concessies doen. Het is niet de bedoeling om tien jaar alles opzij te zetten om de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen