donderdag 23 mei 2013

Toekomst hypotheekrenteaftrekHet heeft jaren geduurd tot de politiek de hypotheekrenteaftrek sterk durfde te beperken. Nu de eerste stap gezet is sinds 1 januari volgen er meerdere stappen.

Tijdens het verantwoordingsdebat over het begrotingsjaar 2012 heeft Halbe Zijlstra van de VVD aangegeven de hypotheekrenteaftrek af te willen schaffen bij een fundamentele aanpassing van het belastingstelsel. De aftrek moet er voorzichtig uitgesleuteld worden. De komende jaren zal hier nog veel over gesproken worden, maar de politiek is de volgende stap alweer aan het voorbereiden.

De kans dat de hypotheekrenteaftrek op termijn gaat verdwijnen is groot. Dit zal niet gebeuren binnen vijf jaren, maar op langere termijn zal het gebeuren. Uiteraard komt er wel wisselgeld voor terug, maar huiseigenaren met een hoge hypotheek zullen de klos zijn. De financiƫle gevolgen zullen mogelijk opgevangen worden door een verlaging van de inkomstenbelasting. Toch zullen de huiseigenaren met een hoge hypotheekschuld op de blaren moeten zitten.

Uit dit soort berichten blijkt maar weer dat u beter geleidelijk kunt zorgen voor lagere hypotheekschulden. Een hoge schuld maakt u kwetsbaar voor aanpassingen van de fiscale regelgeving.

2 opmerkingen:

  1. Al met al heel veel redenen voor ons om af te lossen. Dat brengt voor ons rust. Het gevoel dat je niet afhankelijk bent van wat de politiek doet/wil doen/gaat doen. Als je hypotheek laag is, zit je altijd veiliger. Een fijn gevoel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En als straks iedereen een lage hypotheek heeft, wat verzinnen ze dan weer? Belasting op geen hypotheek schuld....zucht...

    BeantwoordenVerwijderen