zondag 4 november 2012

Hoeveel betaalt u aan hypotheekrente in dertig jaar?Een bezwaar van extra aflossen is dat het uitgedrukt in maandlasten weinig besparingen gaat opleveren. Dat klopt inderdaad maar het zijn wel besparingen die u doorvoert voor de resterende looptijd van de hypotheek, of nog langer zoals bij de aflossingsvrije hypotheek.

Uitgaande van de maandelijkse besparingen is het voordeliger om de wekelijkse leesmap op te zeggen in plaats van een extra aflossing van €10.000. Aan de andere kant moet de aflossingsvrije hypotheekschuld toch een keer afbetaald worden. Door de werking van inflatie kunt u beter €10.000 aflossen over 20 jaar dan nu €10.000 aflossen, maar u moet gedurende de duur van de resterende looptijd wel maandelijks de hypotheekrente blijven betalen.

Wat kost een hypotheekschuld gedurende de looptijd van de hypotheek aan rente? Er moet wat betreft de hypotheeklasten een splitsing worden gemaakt tussen de hypotheekrente en de aflossing of de spaarvorm om de aflossing in de toekomst op te sparen. Wat kost de hypotheek u gedurende de looptijd aan hypotheekrente? Voor de berekening ga ik uit van een hypotheek van €150.000 en een gelijkblijvende hypotheekrente van 4 procent. Het betreft een hypotheekvorm waarin de hypotheek afbetaald gaat worden per de einddatum.

Jaarlijkse rentelasten: €150.000 x 4 procent = €6.000 per jaar en €500 per maand. Gedurende een periode van dertig jaar blijft u maandelijks €500 betalen aan rente. Een eenvoudige som resulteert in totale rentelasten van €500 x 30 x 12 = €180.000. Stel u zou dertig jaar lang maandelijks €500 op een spaarrekening zetten van 2,5 procent aan spaarrente. Over 30 jaar (zonder rekening te houden met belasting over spaargeld) zou u gespaard hebben: €266.970.

Uiteraard is hierbij geen rekening gehouden met de aftrekbaarheid van de hypotheekrente, maar uit de berekening blijkt wel dat extra aflossen nog niet zo vreemd gedacht is.

1 opmerking:

  1. Ik begrijp het volgens mij niet. Dan kan ik toch beter sparen dan aflossen? 500 euro/ maand gaat me niet lukken, maar in bovengenoemde voorbeeld:
    Dan heb ik aan het eind van de looptijd 267.000 - 180.000 euro over?
    Belasting over spaargeld is hierin niet meegenomen, maar belastingteruggave over de rente ook niet (en die heb ik nog 25 jaar).

    BeantwoordenVerwijderen