donderdag 22 november 2012

Ingezonden vraag: Bij verkoop van huis belasting betalen over overwaarde?Ik kreeg een vraag ingestuurd over de eventuele nadelen van het extra aflossen van de hypotheek. De betreffende huiseigenaar vroeg zich af wat er gebeurt met het afbetaalde bedrag bij verkoop van het huis. Moet hier belasting over voldaan worden?

Nee, bij verkoop hoeft u geen belasting te betalen over de gerealiseerde overwaarde. Vanaf uitkeringsmoment telt het bedrag uiteraard wel mee als vermogen waar vermogenrendementsheffing over voldaan moet worden. Deze heffing krijgt u over vermogensbestanddelen zoals een tweede woning, beleggingen en spaargeld.

In 2004 is er een regeling getroffen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Dit is de zogenaamde bijleenregeling. Dat houdt in dat gerealiseerde overwaarde uit een verkocht huis verplicht weer geïnvesteerd moet worden bij het aankopen van een ander huis. Doet u dat niet? Dan kunt u de betaalde hypotheekrente over de nieuwe woning niet volledig aftrekken.

Stel, u verkoopt een huis met een overwaarde van €50.000. Vervolgens koopt u een ander huis. U wordt geacht om het bedrag te investeren in de nieuwe woning. Als u dat niet doet heeft u over een leendeel van €50.000 niet de mogelijkheid om hypotheekrente af te trekken van uw inkomen.

U moet er dus wel altijd bij nadenken dat geld dat u gebruikt om extra af te lossen, niet weer eenvoudig uit het huis kunt krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten