zondag 11 november 2012

Inflatie hoger dan spaarrenteHet CBS heeft bekend gemaakt dat in oktober 2012 de inflatie 2,9 procent bedroeg. U kunt op dit moment geen spaarvorm zonder beperkende voorwaarden vinden die een hogere spaarrente biedt dan 2,55 procent. Weer een extra reden op af te lossen op de hypotheek.

Ik ben aan het sparen om mijn aflossingsvrije hypotheek zo snel mogelijk af te lossen, maar uiteraard heb ik ook nog spaargeld achter de hand. Het is niet verstandig om het volledige spaarkapitaal in de stenen te investeren. Ik krijg op dit moment een spaarrente van 2,5 procent.

Mijn hypotheek is opgedeeld in een aantal hypotheekdelen. Het deel waar ik de meeste moeite mee heb is de aflossingsvrije hypotheek van ruim €93.000. Dit is ook gelijk het deel met de hoogste hypotheekrente, namelijk 5,75 procent.

In december ga ik weer €2.000 aflossen. Uitgaande van de huidige spaarrente, loopt ik hierdoor jaarlijks €50 mis aan spaarrente. De jaarlijkse hypotheeklasten gaan hierdoor zakken met €115. Ook als ik het fiscaal voordeel van hypotheekrente meereken, is het nog steeds verstandig om af te lossen.

1 opmerking:

  1. Als je inflatie verwacht, dan is dat toch alleen maar goed voor je huidige schuld? Je kan beter over 20 jaar die aflossingsvrije hypotheek aflossen dan nu. Omdat die 93.000 euro dan nog geen 50.000 waard is.
    Dus je kan beter die 50.000 sparen op andere manieren. Dit kan op vele andere manieren. Investeren in kunst, vastgoed e.d.
    Ik denk dat je je een beetje bang laat maken door banken. Maar die willen liever nu hun geld zien en niet over 20 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen