zondag 23 december 2012

Eerste Kamer akkoord met beperking hypotheekrenteaftrek 2013De Eerste Kamer is akkoord met de nieuwe hypotheekregels. Minister Blok van Wonen heeft nog wel de opdracht meegekregen om te kijken naar een matiging van de verscherpte regels.

Vanaf 1 januari 2013 is het niet meer toegestaan om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Ook de hypotheekvormen die de aflossing doorschuiven naar de toekomst mogen niet meer. Toch wordt er nog gekeken naar alternatieven. Mogelijk wordt slechts verplicht gesteld om de helft van de hypotheek in maandelijkse termijnen af te lossen. Een andere mogelijkheid is om de maximale hypotheekduur van 30 jaren te verlengen.

Zeer waarschijnlijk volgen er nog aanpassingen in de hypotheekregels de komende maanden. De huizenmarkt zal vanaf 1 januari 2013 nog meer schade oplopen. Er zullen in vergelijking met 2012 nog minder huizen verkocht worden en de huizenprijzen zullen hard gaan zakken.

Jammer dat de politiek niet eerder heeft kunnen inschatten dat de nieuwe hypotheekregels de huizenmarkt zware schade gaat toebrengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten