donderdag 13 december 2012

Extra heffing voor huiseigenaar?Volgens ING-directeur Hans Hagenaars, moet er een noodfonds komen om de huizenmarkt een steuntjes in de rug te geven. Huiseigenaren moeten eenmalig €200 storten in een noodfonds om de huizenmarkt weer op gang te helpen.

Dit gaat een noodfonds opleveren met ongeveer één miljard euro in kas. Het bedrag moet gebruikt worden om starters een premie van €10.000 uit te keren als stimulans om een huis te kopen.

Er staan op dit moment 700.000 koophuizen onder water. Een deel van deze huiseigenaren hebben grote moeite om maandelijks de touwtjes aan elkaar te knopen. Ze ook nog €200 afhandig maken voor een plan die nauwelijks kan van slagen heeft lijkt mij niet zinvol.

Indien ik nu in een huurhuis zou wonen, zou de extra bonus mij niet over de streep trekken om nu een huis te gaan kopen. Daarnaast is het ook niet eerlijk om op deze manier cadeautjes uit te delen.

Het lijkt mij beter dat banken eens kritisch gaan kijken naar het acceptatiebeleid om nieuwe hypotheken te verstrekken. Er zijn veel starters die geen lening kunnen krijgen omdat ze geen vaste arbeidsovereenkomst hebben. Dit is een groot probleem in de huidige huizenmarkt, werknemers krijgen namelijk geen vaste arbeidsovereenkomst meer door flexibilisering van de arbeidsmarkt. Laat ING haar macht maar gebruiken om iets te doen tegen de te strenge normen voor het verstekken van een hypotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten