zaterdag 8 december 2012

Hypotheekschuld met €2.000 verlaagdEen paar weken geleden heb ik Centraal Beheer verzocht om toestemming te geven om een extra aflossing te verrichten van €2.000. Het is maar een formaliteit, want het is natuurlijk toegestaan. Gisteren toestemming gekregen om de extra aflossing te verrichten. Ik heb het bedrag gelijk overgemaakt.

Het aflossen van de aflossingsvrije hypotheek is een langlopend traject. Om de motivatie vast te houden is het belangrijk om korte termijn doelen te stellen. In 2013 wil ik proberen om ieder kwartaal een aflossing te verrichten. Ik hoop op een extra aflossing van €1.500 tot €2.500 per keer. De aflossingen zijn uiteraard afhankelijk van wat ik verdien als blogger. Iedere euro die ik verdien kan ik niet gebruiken om extra af te lossen, want er moet ook nog belasting worden voldaan over deze inkomsten.

Mijn aflossingvrije deel bedroeg tot september 2012: €105.352 en heb ik nu verlaagd tot €91.352. Dit geeft een besparing in maandlasten van €66,50 bruto (€798 per jaar). De besparing is klein als u nagaat dat er €14.000 geïnvesteerd is. Mijn hypotheek loopt nog 22 jaren, dus de totale besparing van de aflossing bedraagt over de gehele resterende looptijd €11.172 aan hypotheekrente. Daarnaast had ik op einddatum ook nog eens €14.000 moeten betalen voor de aflossing.

Op jaarbasis had €14.000 mij aan spaarrente opgeleverd: €280.

Met andere woorden……aflossen loont!

10 opmerkingen:

 1. Goed bezig! En bedankt voor het bloggen. Mede dankzij jullie initiatieven op dit vlak en het schrijven erover ben ik mijn eigen situatie onder de loep gaan nemen. Inmiddels de eerste concrete plannen gemaakt en echte stappen gezet. Het echte doen, hoe klein ook zoals jij hier beschrijft valt of staat met (kleine) doelen stellen en elke keer een klein succesje vieren.

  Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed om te horen dat mijn blog jou heeft geinspireerd om ook kritisch te kijken naar jouw eigen hypotheek. Huizenbezitters met een hypotheek zouden allemaal hun hypotheek onder de loep moeten nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te zien dat het aflossen van je hypotheek het afgelopen jaar zo'n onderwerp van gesprek is geworden in Nederland. Geinspireerd door Amerikaanse en Engelse blogs en personal finance sites maak ik nu een jaar of zes serieus werk van het aflossen van mijn hypotheek. Jarenlang ben ik door mijn omgeving voor gek uitgemaakt, vandaar dat het me goed doet dat er nu ook hier inspirerende en motiverende blogs en boekjes verschijnen.

  Mijn situatie: in 2002 een volledig aflossingsvrije hypotheek van 250.000 euro (huis nu onderwater en nog ca 220.000 waard) met 6,2% rente afgesloten. Huidige stand: 100.000, en volgende week opnieuw een aflossing van 20.000. Wat begon met bruto maandlasten van bijna 1300 wordt nu nog maar een kleine 400. Verschil in maandlasten is steeds gebruikt voor nieuwe aflossingen (sneeuwbal effect). Ik hoop er in 3 jaar helemaal vanaf te zijn.

  Succes met jouw aflosplan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, ik lees niks over inflatie, dit jaar meer dan 2,5%,wordt dat niet meegenomen in de berekening?

  Hoi John,

  15000 per jaar extra aflossen lijkt mij niet voor iedereen weggelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Hans,

  Ik ben pas 6 jaar bezig met aflossen, dus het gemiddelde zit eerder rond de 25.000 per jaar. Ik ben het met je eens dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Echter, we laten er wel veel voor. De relatief nieuwe auto is ingeruild voor een 13 jaar oud exemplaar, alle overbodige abonnementen zijn opgezegd, geen vakanties meer, elk jaar alle verzekeringen vergelijken en meestal oversluiten, geen gadgets aanschaffen, werken met een vast, laag huishoudbudget en zo kan ik nog wel even doorgaan. Resultaat is dat we (ook door de beduidend lagere maandlasten) nu meer dan 50% van ons inkomen kunnen sparen en dus gebruiken voor de aflossing. Het lijkt een opoffering, maar in werkelijkheid meen ik dat de kwaliteit van ons leven is toegenomen.

  gr
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi John,

  Ik vind je goed bezig. Andersom gesteld is aflossen op de hypotheek niet altijd verstandig. Een flink bedrag aan spaargeld hebben is ook best wel lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je zou ook kunnen sparen in Box 1 bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Alex,

  Natuurlijk is spaargeld ook belangrijk. Ik houd dan ook een emergency potje achter de hand waar ik 2 jaar mee vooruit moet kunnen. Maar voor sparen in Box 1 ben ik huiverig met een overheid die telkens weer de spelregels wijzigt.

  gr
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In een eerdere blog heb ik benadrukt dat het niet verstandig is om noodzakelijke spaargeld te gebruiken om af te lossen. Iedereen zou een flink bedrag achter de hand moeten hebben als buffer. Het meerdere kan gebruikt worden om af te lossen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niet iedereen heeft deze luxe...

  http://www.nibud.nl/over-het-nibud/perskamer/overzicht-persberichten/persbericht/artikel/40-van-de-huishoudens-heeft-te-weinig-buffer.html

  BeantwoordenVerwijderen