donderdag 13 december 2012

Extra aflossen is hotVoor meerdere opdrachtgevers heb ik de afgelopen dagen artikelen geschreven over het extra aflossen van de hypotheek. Deze verzoeken zijn mede ingegeven door de berichtgeving van de ING dat steeds meer huiseigenaren extra af gaan lossen op de hypotheek.

Toch blijft het belangrijk om te benadrukken dat het niet voor iedereen verstandig is om extra af te lossen. Een spaarhypotheek is bijvoorbeeld een hypotheekvorm waarbij u vooraf weet dat er geen hypotheekschuld over blijft na bereiken van de einddatum van de hypotheek.

Door extra af te lossen volgt er een uitkering uit de kapitaalverzekering binnen de hypotheek die hoger is dan de hypotheekschuld. Dit zal fiscale consequenties hebben, want het rentebestanddeel in de uitkering zal belast worden.

In plaats van extra aflossen kunt u ook een vermogen gaan opbouwen op een spaarrekening. Nadat u een respectabel bedrag hebt opgebouwd kunt u bepalen of u het bedrag gaat gebruiken om af te lossen of u gaat het bedrag anders besteden. Zodra uw vermogen boven de €21.139 (fiscale partners het dubbele) komt, moet u wel rekening houden met een belastingheffing over het vermogen. Tot 1 april 2013 hebt u nog de tijd om de hypotheek volledig om te zetten.

2 opmerkingen:

  1. "Door extra af te lossen volgt er een uitkering uit de kapitaalverzekering binnen de hypotheek die hoger is dan de hypotheekschuld. Dit zal fiscale consequenties hebben, want het rentebestanddeel in de uitkering zal belast worden."

    Mijn ervaring is dat bij aflossen op een spaarhypotheek het spaardeel wordt aangepast naar de nieuwe restschuld dus ik denk niet dat je uitspraak klopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor de zekerheid heb ik het nog even nagekeken en ook andere bronnen geraadpleegd. Het is gebruikelijk dat het spaardeel ongewijzigd blijft bij het extra aflossen van een spaarhypotheek. In een spaarhypotheek is het slimmer om extra te storten in de polis

    BeantwoordenVerwijderen