zaterdag 17 november 2012

Aflossen? Jij bent een dief van jouw eigen portemonnee!



In mijn omgeving laat ik voorzichtig doorschemeren dat mijn doel is om mijn aflossingsvrije hypotheek volledig af te betalen. Het moest een keer gebeuren, en het is gebeurt. Een vriend verklaart mij voor gek. Ik zou een dief van mijn eigen portemonnee zijn.

Veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat het onverstandig is om een hypotheek af te lossen. In bepaalde gevallen klopt dat, maar zeker niet voor de aflossingsvrije hypotheek. Ik zal het nog een keer benadrukken…….van een aflossingsvrije hypotheek komt u nooit af! Het is een schuld waar u levenslang toe veroordeeld bent. De schuld wordt uitsluitend afbetaald bij het verkopen van het huis. Dan maar hopen dat de waarde van het huis de schulden overtreft.

Ik zal het nog een keer samenvatten. Waarom aflossingsvrije hypotheek wel aflossen?:
- De schuld moet toch een keer afbetaald worden
- Ongeveer 75 tot 90 procent van uw woonlasten bestaat uit de hypotheekrente
- De besparing komen maandelijks terug gedurende de resterde looptijd van uw hypotheek
- Door af te lossen bent u beter bestand tegen waardedalingen van het huis
- De spaarrente is dermate laag dat u het beter kunt investeren in het huis
- Onzekerheid toekomst hypotheekrenteaftrek

Er zijn meer voordelen van aflossen, maar de betreffende vriend was er inmiddels van overtuigd dat zijn opmerking over de aflossing onvoldoende doordacht was.

7 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens! Het is alleen maar goed om af te lossen. De HRA die je terugkrijgt is niet dekkend voor de hoeveelheid rente die je betaalt, dus je betaalt altijd meer dan wanneer je zou zijn gaan aflossen...

    Succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een reactie op je argumenten:

    -De schuld moet toch een keer afbetaald worden
    Reactie: Ja maar daar staat een bezit tegenover, namelijk je woning. De waarde kan in de toekomst lager, maar ook hoger zijn.

    - Ongeveer 75 tot 90 procent van uw woonlasten bestaat uit de hypotheekrente
    reactie: Hangt van de hoogte van je hypotheek af en overige woonlasten af, zoals energieverbruik.

    - De besparing komen maandelijks terug gedurende de resterde looptijd van uw hypotheek
    reactie: Ja klopt, maar het geldbedrag zit dan vast in je woning. Als je het bedrag op je spaarrekening zet. Dan krijg je er rente over. Het een heft het ander op.

    - Door af te lossen bent u beter bestand tegen waardedalingen van het huis
    reactie: zie bovenstaand antwoord. Je kan het bedrag ook op een spaarrekening laten staan.

    - De spaarrente is dermate laag dat u het beter kunt investeren in het huis
    Reactie: Hoogte van spaarrekening en hypotheekrente hebben wel een correlatie.
    Je kon namelijk in 2012 nog voor 5 jaar vast 3,8% en 10 jaar vast 4,6% krijgen.
    De hypotheekrente was voor 5 jaar 4,3 en voor 1o jaar vast 5 %.
    Als je de vermogensrendement heffing van 1,2% en belastingteruggave van hypotheekrente aftrek tegen elkaar afzet dan ontloopt het elkaar niet echt veel.
    Wat je zelf ook al aangaf is dat je een ondergrens hebt wb spaargeld van 30K-35K. Veel huizenbezitters hebben nog niet zoveel spaargeld (bron Nibud)

    - Onzekerheid toekomst hypotheekrenteaftrek
    reactie: als je het spaarbedrag op een spaarrekening houdt, dan kan je later alsnog besluiten om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een woord : Inflatie

    Ooit afgevraagd waarom onze ouders en grootouders zulke belachelijk lage bedragen hebben betaald destijds voor hun huis? Een van de (grootste) oorzaken is de inflatie.

    Met een looptijd van 30 jaar en 3% inflatie is die hele hypotheekschuld gehalveerd , zonder er iets voor te hoeven doen. Dat is de helft verdiend van de schuld.

    Wie de rente dus braaf betaald , wordt zonder af te lossen (juist zonder af te lossen) op de manier enorm in de kaart gespeeld. Heel praktisch gezien is het verstandig om bij berekeningen het inflatiepercentage af te trekken van de te betalen hypo-rente , en de helft daarvan komt weer terug via de belasting.

    ((rente lening = inflatie) x (ongeveer) 50% renteeaftrek bij veelverdieners) dus.

    Als je ziet hoe weinig je dan eigenlijk reeeel betaald, en dat afzet tegen bijvoorbeeld een huurder...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Werkt Juul soms bij een bank?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vast niet, want die vinden dat je vooral NIET moet aflossen. Ra, ra, wie verdient er aan een hypotheek? En als de ene partij er aan verdient, dan betekent dat dat de andere partij...
      Ik heb mijn hypotheek (tegen het advies van de bank in) afgelost en geniet nu van alle verhalen over restschulden, onder water staande huizen etc.

      Verwijderen
    2. 'Genieten' van de ellende van een ander vind ik een verkeerde uitspraak

      Verwijderen
  5. Ik heb mijn hypotheek afgelost en kijk nu op dit soort forums hoe anderen ervoor staan, het verhaal over inflatie gaat alleen op als je inkomsten meegaan met de inflatie en dat is in veel gevallen niet zo. Dus het broodje aap verhaal over inflatie gaat niet op.

    Gewoon aflossen en niet met hypes meedoen. De HRA afschaffen en de belastingtarieven naar beneden dan kunnen de mensen die geen gebruik maken van de HRA meer besteden en dat is weer goed voor de economie

    BeantwoordenVerwijderen