zondag 14 juni 2015

Het loopt storm bij banken en adviseursBanken en hypotheekadviseurs kunnen de drukte bijna niet aan op het moment. Massaal wordt nog vóór 1 juli een hypotheekofferte aangevraagd om nog te kunnen profiteren van de ruime mogelijkheden om een hypotheek te kunnen krijgen. Per 1 juli gaat de NHG omlaag naar maximaal €245.000 en banken zullen strengere normen hanteren. Je kunt na 1 juli minder lenen op basis van je inkomen.

De maximale NHG hypotheek gaat omlaag van €265.000 naar €245.000. Dat is niet de belangrijkste reden voor de stormloop. Vanaf volgende maand moeten banken weer eens strengere normen hanteren bij het verstrekken van hypotheken. Beetje onzin! Tot 2008 werden er te gemakkelijk te hoge leningen verstrekt. Nu zitten banken bovenop hun geld en dat zal vanaf volgende maand nog erger worden. Ondanks de zeer lage hypotheekrente wordt er weer minder uitgeleend.

Offerte aanvragen vóór 1 juli
Wie een offerte heeft ontvangen met een datum vóór 1 juli kan nog wel meer lenen bij de bank, en kan nog profiteren van een NHG hypotheek tot een maximale bedrag van €265.000. Na 1 juli kan de maximale verstrekking op basis van het inkomen 5% tot zelfs 10% lager uitvallen.

Goed voor de huizenmarkt! Nu maar hopen dat er geen diepe dip volgt.

3 opmerkingen:

 1. Die diepe dip verwacht ik hierdoor overigens wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is weer typisch Nederland. Gaat er in het verleden wat fout, slaan we met regelgeving als reactie hierop, weer totaal door naar de andere kant. Altijd het strebertje van de klas zijn. Wat is nu nog eigenlijk het probleem. De hypotheekrente aftrek is en wordt beperkt. Dat is dus een probleem dat zich de komende twee decennia vanzelf oplost. Geregeld. Hoge hypotheekschulden, men moet tegenwoordig direct beginnen met aflossen. Dus de schuld neemt vanaf het begin van de hypotheek al af. Afbouw schulden is dus geregeld. Daarbij heb je nog de stijging van de huizenprijzen. Deze zal niet meer zo spectaculair zijn als in het verleden, maar 2% per jaar is niet onredelijk. Dus de nieuwe jonge huizenkoper van nu bouwt dus gewoon bezit / vermogen op. Geregeld.

  Neem daarnaast gewoon het feit, dat het aantal gedwongen huizenverkopen door banken als cijfers gewoon laag is ten opzichte van het totale huizenbezit. Een drama voor de mensen die het treft, maar is en blijft een laag getal. Corrigeer dit getal nog met de echtscheidingen, hetgeen niet ons probleem is, en je houdt min of meer de echte schrijnende gevallen over (werkeloos, overlijden, etc).

  Dan heb je nog de restschulden en huis onder waterproblematiek. Inderdaad ook vervelend, zeker als er iets gebeurt in een dergelijke situatie. Maar in beginsel geen probleem als je voldoet aan rente en aflossing, ook dan lost het probleem zich op termijn op. Als je tussentijds wilt en/of moet verhuizen inderdaad probleem, maar anticipeer hier dan ook op. Maak keuzes en los extra af. Juul kan het, ik kan het.

  Verlaag kosten en bespaar op kosten, kijk naar extra inkomsten. Zorg dat je aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt, investeer in jezelf. Ja en dan maar helaas een keer minder per jaar naar Ibiza, dan wordt het Giethoorn. Of een weekendje studeren ipv een dagje naar het strand.

  De toezichthouders en politici slaan door in hun regeldrift. We hebben diverse pijnpunten nu geregeld en laat dit nu een tijdje zo gaan. Laat zaken los, en kijk hoe het zich ontwikkelt. We lossen tegen de klippen af, sparen tegen de klippen op, met daartussen een overheid die zwabbert en zwalkt.

  Daarbij moeten we als maatschappij gewoon accepteren dat er 'ongelukken' blijven gebeuren. Er zullen gedwongen huizenverkopen en schrijnende gevallen blijven bestaan en voorkomen. Ook dat hoort bij onze maatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. toch ben ik het niet met je eens dat er zo gemakkelijk leningen werden verstrekt. Wij konden bijna nergens een lening krijgen met mijn jaarcontract met intentieverklaring+ mijn man die een eigen bedrijf heeft. Ik heb zojuist gekeken en we kunnen met ons inkomen nu helemaal geen hypotheek meer krijgen. Maar we zijn zelfs sinds 2013 aan het aflossen, zijn zuinig op ons geld en betalen alle rekeningen netjes op tijd.

  BeantwoordenVerwijderen