dinsdag 24 mei 2016

Hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen



Volgens het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) moet de hypotheekrenteaftrek nu versneld afgebouwd worden. Door de lage rente blijven de gevolgen relatief beperkt. Maar wat als de rente over een paar jaar weer gaat stijgen? Krijgen wij de hypotheekrenteaftrek dan weer terug?

Bij een hypotheekrente van 2% of 3% is het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek niet catastrofaal. Zodra de rente weer stijgen komen de gevolgen pas aan het licht. In 2026 zijn mijn dochter twintigers en zijn ze mogelijk in staat om een huis te kopen. Ze moeten al een groot bedrag meenemen want de bijkomende kosten zijn niet meer mee te financieren. Als de rente op dat moment weer op 6% voor 10 jaar vast staat, kunnen ze een eigen huis wel vergeten.

Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek maakt een koophuis onbereikbaar voor de jongeren van nu. De kans is namelijk groot dat de rente over 10 jaar weer aanzienlijk hoger is. Als de betaalde rente aftrekbaar is van het inkomen, zijn de gevolgen nog te overzien. Nu de hypotheekrenteaftrek versoberen omdat de rente nu laag is kan op langere termijn weer zorgen voor problemen.

Gelukkig zien de belangrijkste politieke partijen niets in de plannen. Huiseigenaren is rust gegund na de maatregelen met de hypotheekrenteaftrek van de afgelopen jaren. Hier weer op terugkomen zou de politiek wel erg ongeloofwaardig maken.

20 opmerkingen:

  1. Wel heel kort door de bocht. Als de rente stijgt zullen de huizen ook minder duur worden, anders koopt niemand meer een huis. Dat compenseert de boel. WN dan is het weer ongunstig voor huizenbezitters die willen verkopen. Ik denk dat het uiteindelijk goed zal worden zonder hypotheekrente aftrek, maar op korte termijn heeft er altijd iemand last van...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het ook wel héél kort door de bocht!

    Er zijn zó veel factoren die invloed hebben op hoe "onbereikbaar" de kans op een koopwoning is.


    Hoe doen ze dat dan toch, buiten de grenzen?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad kort door de bocht. Toch moet er aandacht zijn voor de moeilijke positie waar de volgende generatie in komt. De huidige huiseigenaren zijn financieel erg gestimuleerd om een huis te kunnen kopen. Door het afschaffen van de hra en het beperken van het hypotheekbedrag zijn de huizenprijzen veel te hoog. De komende jaren worden verder stijgende prijzen verwacht. Op den duur ontstaat de situatie dat de rente weer stijgt en de huizenprijzen zakken maar minimaal. Een nieuwe huizencrisis is dan zeker niet uit te sluiten. Daar is niemand bij gebaat.

      Verwijderen
  3. Ooit moeten we er wel vanaf die hypotheekrenteaftrek. Het moet weer normaal worden om eerst flink te sparen voor je huis, ik denk dat dat veel gezonder is.
    Begin maar met een klein huis en groei door(naarmate je gezin en financiële positie stijgt)
    Is het nu de juiste tijd omdat de rente laag staat? misschien wel, maar er zijn veel mensen die nog aan een dure hypotheek vastzitten, hoe gaan ze dat dan doen?
    Het is een raar iets eigenlijk, die aftrek en huursubsidie etc we betalen met z'n allen voor iedereen en dat kost allemaal extra(het systeem) alles schrappen is simpeler en eerlijker en het kost minder.
    Ik hoor nog steeds dat versneld aflossen niet slim is omdat je dan de aftrek misloopt, als er geen aftrek meer is, gaat iedereen dan versneld aflossen?
    Een paar jaar slecht voor de economie, maar op de lange duur veel beter het individu.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als dit soort plannen doorgaan dan is de aflosser spekkoper. Echter het CPB heeft ook al eens voorgesteld om de eigen woning in box 3 te zetten. In dat geval is de woningbezitter die een hoge schuld heeft waarschijnlijk beter af. Het blijft koffiedik kijken. Een ding is zeker, des te vaker dit soort proefballonnetjes worden opgelaten hoe dichter we bij de invoering ervan komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We kunnen enerzijds toch banken verplichten om iedereen nu over te sluiten naar 2,5%, en tegelijkertijd de HRA afschaffen en een vereenvoudiging van het belastingstelsel en verlaging van het belastingpercentage doorvoeren? Om de klap bij woningbezitters op te vangen krijgen ze 20% van hun woningwaarde als eenmalige uitkering van de overheid. Dan gaan de kosten voor de baten uit maar zijn we straks van dit systeem af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat eerste vind ik een interessant idee, zou dat mogelijk zijn?
      Wel erg zuur als je net een renteverlaging hebt bedongen en een boeterente hebt moeten betalen
      Die 20 % dat snap ik niet, waarom zou dat nodig zijn?
      Dan krijgen de rijke mensen weer veel meer dan de minder rijke mensen.( immers een duurder huis)
      Daar heeft de b.v Nederland geen geld voor, zitten we op slag weer in een crisis, trouwens wij zijn de overheid , we betalen dat zelf.
      Maar dat eerste idee...interessant!

      Verwijderen
    2. Die 20% is een gedachtekronkel om te compenseren voor de waardedaling. De overheid is nu netto zo'n 2% per jaar kwijt aan HRA. Als je HRA afschaft en eenmalig 10x HRA uitkeert, dan heb je over 10 jaar winst. Mensen hebben een klap geld ter beschikking die weer de economie in kan (of waarmee de lening verder afgelost kan worden). De grootste schrik van huiseigenaren is namelijk het dalen van de waarde van hun huis.

      Verwijderen
    3. Wij hebben een duur huis, dus ik juich dat toe, maar ik zie het niet gebeuren , dat kost veel te veel.
      Een paar jaar geleden werd het idee gelanceerd om mensen die extra aflossen te belonen. Daar hoor ik nu niets meer over, maar dat vond ik een heel goed idee.
      Ik dacht dat het iets was van dat je t bedrag dat je extra afloste nog een paar jaar wel mocht aftrekken, dat geeft wel een extra aflos stimulans, en hoe meer mensen extra aflossen, hoe beter voor iedereen.

      Verwijderen
  6. Grappig! Hier wordt nu al creatiever gedacht dan de politiek toe in staat is. De huiseigenaren die nu nog met een hoge rente zitten vormen het pijnpunt. Ook ik maak mij zorgen over de mogelijkheden voor mijn kinderen om in de toekomst een huis te kopen. Het zal toch niet gebeuren dat alleen mensen met vermogen kunnen kopen en de rest moet huren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik blijf het raar vinden dat je voor elke grote aankoop in je leven spaart maar voor een eigen huis kon je voor meer dan het aankoop bedrag lenen.
      Ik denk dat een verplichting van een vast percentage eigen geld meenemen niet verkeerd is.
      Een van onze kinderen bleef bewust langer thuis wonen( en de partner ook) om te kunnen sparen. dat bedrag liep heel snel op, 2 salarissen grotendeels gespaard, het vergde wel wat wilskracht, maar ze plukken er nu de vruchten van.

      Verwijderen
  7. Zoals wel vaker hoor je bij het bericht van 'dure koopwoningen' maar een deel van het verhaal. Toen de rente nog iets hoger was, lag de hypotheekrente in Nederland structureel een oaar procent hoger dan in ons omringende landen. Die hypotheekrente aftrek ging dus grotendeels richting de banken.
    Verder worden er al sinds WO Ii en misschien al langer structureel te weinig huizen gebouwd. Verder waren gemeentes er erg goed in om elk jaar de grondprijzen te verhogen met instemming van de overheid.
    Mocht de hra afgebouwd worden, dan een verbod op hogere rentes dan in buurlanden, afschaffen van het huurwaardeforfait, huis naar box 3 in de prullenbak en serieus werk maken van betaalbare huurwoningen. Ook daar zijn veel te weinig van. En nieuwbouwwoningen kunnen veel goedkoper gebouwd worden. Nu gaat er veel geld naar het steeds opnieuw overleggen wat betreft het bouwen van een huis. Vereniging Eigen Huis weet hier meer van.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als de hra verdwijnt kunnen ze mij en mijn gezin gelijk in de schuldsanering plaatsen. Door de voorlopige teruggave kunnen wij het hoofd nog boven water houden. Als wij dat verliezen weet ik niet wat ik nog doen moet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om eerlijk te zijn, schrik ik van jouw reactie. Natuurlijk ken ik jouw persoonlijke situatie niet, maar is de hypotheek die jullie hebben afgesloten voor het huis waarin jullie wonen dan niet te hoog geweest? Des te meer reden om, als er wat overblijft, te beginnen met (extra) aflossen. Ook kleine beetjes geven op termijn meer lucht.

      Verwijderen
    2. Omstandigheden kunnen veranderen nadat je het huis hebt gekocht, waardoor je de hra ineens bitter hard nodig hebt om rond te kunnen komen... Zeker in deze tijden is dat echt geen uitzondering...

      Verwijderen
  9. Het is gewoon weer een bezuiniging. De huizen prijzen gaan echt niet dalen. Mensen krijgen het nog zwaarder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens en als je eigen huis in box drie komt ga je ook nog belasting betalen over je overwaarde. Je bent dan aan twee kanten de klos :-(

      Verwijderen
  10. Mocht het doorgaan komen er een hoop mensen geld te kort. Dus waarom zou ik nog meer gaan aflossen om straks weer gestraft te worden. Huis afgelost dus extra tax betalen. En AOW/ pensioen ook maar minderen!!!!
    Maar hypotheek rente aftrek afschaffen zou goed zijn mits ze het op de juiste manier doen. En dat de mensen dus meer netto overhouden en de banken een eerlijke rente krijgen net als in Duitsland. Maar blijft heel moeilijk. Ook zouden ze een huis over langere periode aflossen dus geen 30 jaar maar afhankelijk van leeftijd en dan bijv tot je 75/80 jaar.
    Dus lagere lasten en waarom alles aflossen want huren moet je ook je hele leven. En die stijgt alleen maar. ( veels te hard. Maar nieuwe voorstellen zijn zo niet eerlijk en raken sommige mensen echt hard.
    Aflossen en geld op de bank is dan niet meer slim.
    Tijd zal het leren maar voorlopig zeker niet aflossen en kijken wat ze willen.
    Ben bijna geneigd om te gaan uitgeven ipv verstandig mijn huis proberen af te lossen.
    Oneerlijke voorstellen. En D66 vind het weer goed!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. In eerste instantie is er ook jaren lang gesproken over het beperken van de hra. Per 2013 zijn er pas belangrijke beperkingen doorgevoerd. Door via de media vaak de optie van het afschaffen van de hra te bespreken, kan het grote publiek alvast aan het idee wennen. Tien jaar geleden zouden wij heftig in opstand komen bij een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Door er eerste jaren over te spreken ontstaat er meer goodwill en kan het er eenvoudig doorgedrukt worden

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dan ook geen huurwaarde forfait meer, en dus ook geen huursubsidie meer. Eenzijdig ingrijpen helpt ook niet om stabiliteit te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen