donderdag 23 juni 2016

Het gaat goed met de huizenprijzen



Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is deze week met cijfers gekomen over de huizenprijzen over de maand mei. Bestaande huizen waren gemiddeld 4,3% meer waard in vergelijking met mei 2015. De stijgende verkoopcijfers zijn indrukwekkend. Er zijn namelijk 25,3% meer huizen verkocht in vergelijking met vorig jaar.

De huizenprijzen hebben het laagste punt bereikt in juni 2013. In bijna drie jaar tijd zijn de huizenprijzen weer met 9,2% gestegen. Dit is een gemiddelde. In de Randstad zal de stijging groter zijn en op het platteland lager.

Huizenprijzen nog niet op het niveau van 2008
De huizenprijzen ontwikkelen zich weer goed, maar ze liggen nog steeds 14,3% lager dan het niveau van augustus 2008. Er is dus nog een lange weg te gaan tot een volledig herstel.

12 opmerkingen:

  1. Ik zie het wel ja. Hoge vraagprijzen in de wijk! Je weet natuurlijk niet waarvoor ze precies weg gaan. Maar sommige huizen binnen een week verkocht, dat zal niet voor de bodem zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij mij in de wijk heeft iemand vanaf begin van de crisis hun huis te koop gezet. Ik hoorde dat hij alleen wilde verkopen voor de prijs van voor de crisis.
    Deze week stond er een verkocht sticker over het te koop bord heen.
    Lang genoeg op gewacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat de huizenprijzen stijgen is een feit. Dat dit "goed" zou zijn, daar ben ik het pertinent mee oneens. De vergelijking met 2008, toen de hoeveelheid gebakken lucht die in de huizenluchtbel zat maximaal was, impliceert dat er weer gestreefd moet worden naar dergelijke hoge huizenprijzen.

    Juul, ik heb het afgelopen jaar met veel plezier je blogs gelezen maar ik ga er nu mee stoppen. Dit is compleet ongeloofwaardig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor huiseigenaren is het goed dat de prijzen stijgen. Als ik 10 kilo goud thuis heb liggen wil ik ook dat de waarde gaat stijgen.

      Verwijderen
  4. "Voor huiseigenaren is het goed dat de prijzen stijgen"

    Oh ja? Ik ben huiseigenaar en wil over een paar jaar naar een duurder huis verhuizen, ik vind het helemaal niet goed dat de prijzen stijgen..
    Immers dat duurdere huis zal meer in euro's stijgen dan mijn huidige huis.
    Voor iemand die zich schrijver noemt op dit soort gebieden, mag het wel wat genuanceerder...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is een weblog. In een blog zit een mening verwerkt. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, daarom kun je er juist op reageren.

      Verwijderen
  5. Ook ik begrijp die bijna hysterische berichten over de huizenmarkt niet. Hogere prijzen, waar inderdaad nog veel lucht in zit, betekent ook voor bv. starters dat die zich nog dieper in de schulden moeten steken. En bij een prijsdaling, en die kans is volgens mij heel groot (lees het boek van Erick Mecking en Elmer Hogervorst, Deflatie in aantocht), kan dat huis een flink blok aan je been worden. Ik heb mijn koopplannen voorlopig even in de ijskast gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zou het niet gewoon komen door de historisch lage hypotheekrente? 10k of 20k meer betalen maakt niet zoveel uit voor de kosten, want met 1% rente, kost je dat maar €4 tot €8 (netto) meer. Dus waarom moeilijk doen tijdens het onderhandelen ... De rente zal binnenkort wel weer gaan stijgen en dan gaan de huizenprijzen ook vast wel weer omlaag, want die huizenprijzen blijven nog steeds een zeepbel. Persoonlijk zie ik de prijzen ook liever dalen. Wij willen binnen 10 jaar toch ook wel eens naar een groter en duurder huis verhuizen en dan is het alleen maar gunstig als de prijzen zo laag mogelijk zijn. Dat ons eigen huis daardoor ook minder waard wordt, vind ik niet zo erg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij waren ook blij met de dalende prijzen. Ons huis hadden we in de jaren negentig gekocht en had nog genoeg overwaarde en zo konden we (met spaargeld) van een twee onder eenkapper naar een vrijstaande woning verhuizen.
      Wat de rente gaat doen, ik heb geen idee.

      Verwijderen
  7. "Voor huiseigenaren is het goed dat de prijzen stijgen. Als ik 10 kilo goud thuis heb liggen wil ik ook dat de waarde gaat stijgen".
    Lijkt me redelijk kortzichtig en egoïstisch. Een huis is een basisbehoefte, goud niet. Stijgende huizenprijzen betekenen dat de woningmarkt steeds minder toegankelijk wordt voor starters en dat mensen een steeds groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Met alle negatieve gevolgen van dien.
    Tweedeling in haves and haves-nots wordt steeds groter.

    En uiteindelijk zal deze huizenbubbel ook wel weer barsten; ik vrees dat de huiseigenaren dan echt niet zo blij meer zijn met hun (te) duur gekochte huizen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat er ook gebeurt met de huizenprijzen, er zijn mensen die er last van hebben. Ik ken een aantal gezinnen die ernstig in de moeilijkheden zijn gekomen door de daling van 2008-2014. Aan de andere kant zijn er starters die in de toekomst ook nog de mogelijkheid moeten hebben om een huis te kopen. Het beste is dat de huizenprijzen met de waardestijging ongeveer de inflatie corrigeren.

      Verwijderen
  8. Ik denk juist dat over 5 jaar de huizenprijzen fors lager zijn. De schuldencrisis is zo enorm en de ECB heeft niks meer om te stimuleren bij 0% rente.
    Mensen...pas op alstublieft. Het is wachten op de eerste grote bank in Europa die omvalt. Dit schuldensysteem is niet lang houdbaar meer. Koop niet te duur, maar los je hypotheek af.
    Bij een jarenlange deflatie, zoals Mecking en Hogervorst voorspellen, zijn mensen met een hoge hypotheekschuld de klos. En ja....deflatie gaan we krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen