zaterdag 3 december 2016

Nog even extra aflossen in 2016?


Sinds onze verhuizing schrijf ik niet vaak meer over het extra aflossen, en dat heeft een goede reden. Het was namelijk eerst even aankijken hoe het financieel verder gaat.

Toen wij in 2012 begon met het extra aflossen hadden wij een hypotheek van bijna €200.000. Tot wij het huis verkochten begin dit jaar hebben wij ongeveer €70.000 afbetaald op de hypotheek. Het doel was om in 2022 hypotheekvrij te zijn. Het liep anders! Wij wisten dat wij nog een keer een stap gingen maken op de huizenmarkt. Waarom uitstellen als je het nu kunt doen? En het is gelukt. Wij wonen nu in het huis waar wij oud gaan worden.

Ons hypotheek bedraagt op dit moment €205.014,81. Iedere maand lossen wij €388,89 af. Dit is een zogenaamde lineaire hypotheek. De rest zit in een aflossingsvrije hypotheek (€66.000). Wij betalen 2,6% rente over de hypotheekschuld. De rente staat voor 20 jaren vast. Het doel is nu om de hypotheek in ieder geval binnen 20 jaren af te lossen, maar het liefst sneller. Deze maand zetten wij de eerste stap, wij gaan namelijk €1.000 extra aflossen.

De aflossing geeft ons een maandelijkse besparing opleveren van €2,17, maar daar gaat het niet om. Wij hebben nog een lange weg te gaan, maar ik voel de “drive” weer. Alleen het idee aan het extra aflossen geeft mij energie om hard aan het werk te gaan. Vanaf 1 januari ben ik 100% zzp’er, dus mijn inkomsten fluctueren sterk. Het gaat waarschijnlijk niet lukken om elke maand €1.000 extra af te lossen, maar het streven is er.

7 opmerkingen:

 1. Alle beetjes helpen, dus als het een maand wat minder is maakt dat toch niet uit?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar, wij zijn verhuisd alleen dan kleiner en hebben 155.000 hypotheek m 1,69% voor 10 jaar en gedreven als ooit de schuld in 10jr af te lossen.
  Ik vind het de goedkoopste schuld die je kan hebben en beste manier om geld te spare of maken voor later. En daardoor nog meer gedreven zoals jij. Wij om de komende jaren en vooral eerste 5 jr meer dan de helft te hebben afgelost om dan vrijheid te hebben in werktijd of salaris hoogte en dan door.

  Iedereen die nu nog kan kopen is spekkoper als je ook snel wilt aflossen naar mijn idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je terug ben, ik miste je al.
  Aflossen je moet ergens (weer) beginnen, en als je eenmaal bezig bent gaat het zo weer sneller dan je denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Elke aflossing is er één toch. Het maakt niet uit of het elke maand lukt.Belangrijker is dat je bewust bent van extra aflossen en daadwerkelijk aflost.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prima, om het per maand te bekijken. Wij maken ook steeds weer de afweging of we kunnen en daarna ook willen aflossen. Meestal wel. Soms weinig, soms wat meer. Dat zorgde ervoor dat we nu het eind al zo goed als in zicht hebben. Wat een vrij gevoel geeft dat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo snel mogelijk die 70.000 weer afgelost krijgen. Dan zit je weer op je 'oude' peil.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voorheen was aflossen ook mijn eerste prioriteit. Iedere situatie is echter anders. De nieuwe RVP met bijbehorende rente is echter dermate laag, dat op een andere manier een veel hoger rendement is te halen. Voor dat hogere deel hoef je dus minder te werken.

  BeantwoordenVerwijderen