vrijdag 6 oktober 2017

Hypotheekrenteaftrek omlaag met een politieke truc

Een aantal jaren geleden werd er massaal gesproken over het H-woord, de hypotheekrenteaftrek. Politieke partijen beloofden de regeling in stand te houden. Ze waren bang om stemmers te verliezen. Uiteindelijk is toch besloten om in stapjes de hypotheekrenteaftrek te versoberen voor eerst de hoogste inkomens. Nu gaat het sneller versoberd worden in de plannen van Rutte III.

De handelswijze van een aantal politici kun je als volgt omschrijven: Je geeft iemand eerst een ram in het gezicht. Zodra het slachtoffer van de klap bekomen is, kun je op het gezicht blijven meppen. De stap om de hypotheekrenteaftrek te beperken was eerst groot. Ze wilden hun politieke vingers er niet aan branden. Nu dat toch al gebeurt is, kan het sneller versoberd worden.

Waar hebben we dat vaker gezien?

1) Dezelfde trucje hebben we ook gezien bij het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Eerst zou het in kleine stapjes gebeuren om te voorkomen dat wij massaal de straat op gingen. Nu we eraan gewend zijn is het verhogen van de AOW-leeftijd sneller doorgevoerd.

2) In 2006 is ons huidige zorgstelsel geïntroduceerd. Met de zorgtoeslag werden de laagste inkomens ontzien. Niemand ging er dus op achteruit. Jaren later is de zorgtoeslag niet meer wat het geweest is en er hangt inmiddels een eigen risico aan de zorgverzekering van €385.

Wij zijn niet zoals de Fransen. Die waren allang de straat opgegaan om te demonstreren en te staken. De openbare wegen waren al afgezet en meerdere acties zouden volgen. Nederlanders zijn anders. We klagen over de politiek, maar we blijven achterover leunen. 

5 opmerkingen:

  1. Ik ben het helemaal niet oneens met beide politieke besluiten, dus voor mij geen reden om de straat om te gaan! ;-)

    (en ja beide maatregelen treffen mij in negatieve zin, maar ik kijk graag verder dan mijn eigen straatje....)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat mij er ook niet om wat ze besloten hebben, maar de manier waarop. Ik snap wel waarom het anders moet.

      Verwijderen
  2. Je vergeet wel de verlaging van de EWF erbij te vermelden... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is er inderdaad ook nog bijgekomen. Een blog erover volgt.

    BeantwoordenVerwijderen