zondag 16 december 2018

Private lease en een hypotheek geen goede mix

In een nieuwe auto rijden via private lease stijgt in populariteit. Voor een vaste bedrag per maand in een nieuwe auto rijden kan uitkomst bieden. Alleen het tanken betaal je zelf. Maar let op! Met een leasecontract op je naam is het wel lastiger om een hypotheek te krijgen.

Een hypotheek krijgen is voor veel Nederlanders een lastige opgave. Het wordt nog lastiger als je ook nog gebruik maakt van private lease. Dit wordt namelijk als een lening gezien en staat geregistreerd bij het BKR onder de noemer operational lease. Hiervoor gebruiken ze de code OA.

Hoeveel kun je minder lenen door private lease?

Van de maandlast wordt 65% van het bedrag gezien als een financiering en 35% als aanvullende diensten zoals verzekering en onderhoud. De financiering verlaagt de maximale leensom. De last wordt vastgesteld op 2% van de leensom. Een voorbeeld ter illustratie.

Een gezin kan maximaal een hypotheek krijgen van €180.000. De maandlast bedraagt bijvoorbeeld €850. Als het gezin een private lease contract heeft voor €365 per maand voor 4 jaar. Hoeveel minder kunnen ze dan lenen? Het financieringsdeel bedraagt: €365 x 48 maanden = €17.520 x 65% = €11.388. Van dit bedrag wordt 2% van de leensom gehanteerd om het maandlast van de lening te berekenen. Dus: €11.388 x 2% = €227,76.

Door het leasecontract zakt het maximale maandbedrag te besteden aan hypotheeklasten naar: €850 – €227,76 = €622,24. Afhankelijk van meerdere factoren kan dit tot gevolg hebben dat je €50.000 minder aan hypotheek kunt krijgen. Een groter bedrag is zelfs niet uit te sluiten. Voor de berekening heb je immers ruim tweehonderd euro per maand minder te besteden.

Wil je op termijn een ander huis kopen? Begin dan niet aan operational lease.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten