vrijdag 21 juni 2013
Vertrouwen in de huizenmarkt
Banken, makelaarsorganisaties en bouwondernemingen zijn gebaat bij een herstellende huizenmarkt. Ze proberen via de media het sentiment te verbeteren.
Wat moet u doen als onderzoekresultaten negatief uitvallen? Het onderzoek anders insteken. Naar mijn gevoel gebeurt dit de laatste maanden vaak bij banken en makelaarsorganisaties. De huizenprijzen blijven nog steeds dalen en banken doen nog steeds niet hun best om in het belang van hun klanten te denken. Toch voorspellen economen van de Rabobank een opleving van de huizenmarkt in 2014. ING heeft ook een slimme manier van aanpak. Zij geven aan dat het vertrouwen in de huizenmarkt weer aan het stijgen is. Met dit soort berichten kunnen ze het vertrouwen beïnvloeden. Bijna dagelijks verschijnen er voorspellingen over de huizenprijzen in de media, maar in werkelijkheid heeft niemand een idee.
Na de sterke daling van de huizenprijzen sinds 2008 zal de bodem een keer bereikt worden. Dit kan dit jaar of in 2014 gebeuren, maar de prijzen kunnen ook nog wel jaren blijven dalen. Deskundigen doen voorspellingen op basis van indicatoren, maar het zijn slechts voorspellingen. De makelaarsorganisaties roepen dat het een gunstig moment is om een huis te kopen. De huizenprijzen staan namelijk zeer laag in vergelijking met een paar jaar geleden. Logischer is om te wachten tot de prijzen werkelijk gaan stijgen, maar als wij dat allemaal gaan doen wordt er niets meer verkocht.
Met andere woorden er valt niets over te zeggen. Het feit is wel dat de huizenprijzen minder snel zakken in vergelijking met de achterliggende maanden en jaren. Helaas wil dat nog niet zeggen dat de prijzen zich aan het stabiliseren zijn.
Labels:
huizenmarkt,
huizenprijzen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Omdat de huizenmarkt nog onvoorspelbaar is ,denken wij eraan om een afkoopsom van een klein pensioen te accepteren en weg te zetten. Wat denk jij is dat verstandig? pensioen is 31 euro bruto per maand, netto 24 euro. Bruto bedrag afkoopsom is ca 7500 euro , netto misschien rond de4300. Is toch een reserve bedrag voor ev. aflossing?
BeantwoordenVerwijderenEen dergelijk pensioen kan beter afgekocht worden. Het bedrag reserveren voor het gedeeltelijk aflossen van de hypotheek is altijd een aanrader. Mocht het bedrag later toch nog op een andere manier nodig zijn, dan is dat ook nog mogelijk.
BeantwoordenVerwijderenBedankt
VerwijderenIk heb er nog geen vertrouwen in! Hoeft ook niet voor mij persoonlijk, omdat wij niet van plan zijn te verhuizen. Wel lossen we af wat we missen kunnen. Dat geeft vertrouwen! Maar ja, daarmee geef ik dus geen geld uit voor de economie, maar puur voor ons zelf. Dit zal ik blijven doen zo lang ik geen vertrouwen heb in herstel. En daarbij ga ik niet uit van wat "de banken" zeggen. Helaas hebben wij ons huis gekocht op het hoogtepunt (qua prijzen dan)... in 2007. Maar nu staan we niet meer onder water en breng ik alsnog mijn geld liever naar de eigen hypotheek dan naar een spaarrekening, waar bijna geen rente op te krijgen valt. Een buffer(tje) voor onvoorziene omstandigheden voor eigen zekerheid. Kan er gelukkig ontspannen naar kijken/luisteren als er weer uitspraken gedaan worden.
BeantwoordenVerwijderenWaarom is het toch zo belangrijk dat de huizenmarkt vlot getrokken wordt?
BeantwoordenVerwijderenAntwoord: 1) De gemeenten kunnen weer grond verkopen voor 500€ per meter, waarvoor ze zelf 10€ betaald hebben.
2) Het "Rijk" vangt een grote hap van de verkoopprijs, dus die wrijven zich ook al in de handen bij een stijgende verkoop.
3) De banken kunnen hun louche zaakjes voortzetten as usual.
Dat wil zeggen: Geld creëren uit dunne lucht, en dit tegen 6 a 7 % uitlenen.
Stel je voor dat jouw printer 'echt geld' printte, en degene aan wie je het uitleende, kon de komende 30 jaar voor jou kon kromliggen om het terug te betalen. Maar zo doortrapt is zelfs de grootste crimineel niet.
Zo wordt je 'In het pak genaaid".