vrijdag 16 augustus 2013

Hypotheekrentes SNS kunnen omlaagDe SNS Bank wil snel gaan groeien op de Nederlandse hypotheekmarkt, dus gaan zij de hypotheekrentes extra verlagen. Indien zij nu kunnen verlagen hebben wij dan altijd teveel hypotheekrente betaalt?

Dit is goed nieuws voor huiseigenaren met een hypotheek bij de SNS Bank. Ook kopers van een huis kunnen hier baat bij hebben. De Volkskrant begint haar artikel erover met “SNS Bank gaat tarieven hypotheek fors verlagen”, maar dat lijkt mij overdreven. De komende maanden gaan de tarieven 0,20% tot 0,25% verlaagd worden. Door deze verlaging zal de bank wel bij de banken zitten met de scherpste hypotheekrentes voor spaarhypotheken en annuiteitenhypotheken.

Helaas zal deze actie van de SNS Bank de grootste banken geen pijn doen. SNS Bank heeft nu een marktaandeel van 1,5% en ze willen groeien naar een marktaandeel van 5% of 6%. Rabobank, ABN Amro en ING bezitten gezamenlijk 75% van de markt. Voor de hypothekenmarkt was het beter geweest dat de Rabobank een extra verlaging zou doorvoeren uit concurrentieoverweging, maar waarom zouden ze dat doen? Ze zijn al de grootste in de markt en zullen dat ook wel blijven.

Wel vreemd dat SNS Bank uit eigen belang wel een extra marge wil weggeven. Als de drie grootste banken nu ook gaan verlagen, kunnen ze huizenmarkt ook nog iets stimuleren. Helaas gaan ze dat niet doen. Ze gaan liever weer hun winst laten groeien ten opzichte van het jaar 2012.

2 opmerkingen:

  1. Het was toch onder andere zo dat de banken die staatssteun gekregen hebben geen hypotheekrente mochten aanbieden onder het gangbare tarief? Zijn er al maatregelen genomen om de concurrentie in de sector te verbeteren? Is dit het gevolg daarvan? Of wil de sns bank gewoon een mooie portie reclame in slechte tijden? Door nu de rente te verlagen krijgen ze in ieder geval veel aandacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt! De Europese Commissie kan nog roet in het eten gooien. Brussel kan SNS Bank verbieden om te stunten met de hypotheekrente. Er kan sprake zijn van oneerlijke concurrentie doordat SNS Reaal overheidssteun heeft ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen