donderdag 29 augustus 2013

Nationale hypotheekbank biedt redding



Het kabinet gaat met een plan komen om een nationale hypotheekbank op te richten. Hierdoor wordt het mogelijk voor grote investeerders om te beleggen in hypotheken door deze op te kopen. Onze banken krijgen hierdoor meer geld beschikbaar.

Er wordt al langer gesproken over de mogelijkheid voor pensioenfondsen om te beleggen in hypotheken. Op Prinsjesdag wordt er een plan verwacht die de hypotheekmarkt niet alleen openstelt voor pensioenfondsen, maar ook voor beleggingsfondsen en andere institutionele beleggers. Het zou hierbij gaan om hypotheken die binnen de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen. Deze hypotheken nemen minder risico met zich mee in vergelijking met hypotheken die zonder NHG zijn afgesloten.

Dit is goed nieuws voor huiseigenaren en voor starters die een huis willen kopen. Indien de banken meer financiƫle ruimte krijgen, zouden ze ook soepeler hypotheken kunnen verstrekken. Ik neem aan dat de bestaande huiseigenaren hier ook van profiteren, want dit zal een verlagend effect moeten hebben op de hoogte van de hypotheekrente. In de praktijk is het nog maar de vraag hoe het gaat uitpakken, maar het lijkt een goed plan.

2 opmerkingen:

  1. Toch ben 'k hier niet zo voor, dit lijkt nml. nog een manier om de banken uit het slop te helpen waar ze zichzelf in hebben gewerkt door veul te veul belabberde 'producten' te verkopen. Straks moeten de pensioenpremies weer omhoog omdat de dekkingsgraad (anders) niet gehaald wordt.
    Misschien kort door de bocht gereageerd maar 'k zie alleen maar nadelen,
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik mis het risico en rendement woord in je stuk. Pensioenfondsen, banken zoeken rendement met een beperkt risico. Waarom zou een bank een NHG hypotheek met een beperkt risico en dus een min of meer zeker rendement inruilen voor een hypotheek zonder NHG met een weliswaar hoger potentieel rendement maar ook hoger risico. Pensioenfondsen zoeken ook rendement met een beperkt risicoprofiel. Hypotheken met NHG zou passen in hun profiel van de totale beleggingen, mee eens. Maar iedereen wil juist de zekere hypotheken en niet de risicohypotheken (onder water, belegg, etc).

    Mogelijkheid bestaat dat banken hun hypo portefeuille met NHG gaan verkopen, de pensioenfondsen deze kopen, en dat de banken het geld gebruiken om hun balansen op orde te krijgen, en dit dus niet gaan gebruiken om geld weer uit te lenen aan hypo of kredieten. Waarom zouden ze het uitlenen op een moeilijke hypo/woningmarkt met meer potentieel rendement (hypo zonder NHG) maar ook met meer risico. Het woord risico horen ze bij de banken niet meer graag.

    De win/win/win/win voor overheid, banken, pensfds en burgers daar ben ik nog niet zo van overtuigd. Bij iemand blijft de risico portefeuille achter. En cash is king tegenwoordig, ook voor banken.

    Als particulier zou ik in principe ook wel willen deelnemen in zon nat hypobank. Een beperkt rendement (meer als sparen) met weinig risico. Een leuke aanvulling op mijn mix.

    Op zich een aardig idee, maar ik verwacht er niet teveel van. Een consistent beleid van de regering o.b.v. een langjarige visie daar verwacht ik veel meer van. Helaas ontbreekt het de politiek aan moed, visie en erg aan daadkracht en leiderschap. Het is een korte termijn hype gebeuren. Het brengen van een boodschap stelt men ook nu weer uit tot het laatste moment (Prinsjesdag). Men had ook in mei de maatregelen kunnen communiceren. Weer een halfjaar weg, dus onzekerheid, dus geen vertrouwen. Consumentenvertrouwen moet omhoog en werkeloosheid omlaag, dat zijn de issues.




    BeantwoordenVerwijderen