maandag 30 september 2013

Besparen om extra af te kunnen lossenAls u eenmaal begint met aflossen, gaat u beter op uw geld letten. Onzinnige uitgaven worden niet meer verricht met als doel om zo snel mogelijk de hypotheekschuld omlaag te krijgen. Door besparingen door te voeren op uw vaste lasten kunt u tientjes per maand besparen.

Eén van de besparingen waar ik vorig jaar voor gekozen heb is om de rentevaste periode voor een kortere periode vast te zetten. De besparing was relatief klein (ongeveer bruto €25 per maand), maar dit geld kan ik ook weer gebruiken om extra af te lossen. De autoverzekering heb ik overgesloten naar een goedkopere verzekeraar en de rechtsbijstandsverzekering en de doorlopende reisverzekering heb ik beëindigd. Voor de zorgverzekering zit ik nog steeds bij de verzekeraar waar ik bij ben gekomen via mijn vorige werkgever. In december toch maar even de premies voor de zorgverzekering vergelijken. Besparen op de zorgverzekering is een effectieve besparing.

Ik ga niet zover dat ik de verwarming een graadje lager ga zetten, maar zoveel mogelijk onzinnige uitgaven worden wegbezuinigd. Grote uitgaven worden zoveel mogelijk vooruit geschoven. De auto wordt bijvoorbeeld langer mee doorgereden en als ons bankstel nog een jaartje mee kan, wordt er nog geen nieuwe gekocht.

Het aflossen van de hypotheek is niet meer alleen een doel, het is een streven geworden die op het dagelijkse leven invloed heeft. Iedere euro aan aflossing brengt mij weer dichter bij mijn doel.

6 opmerkingen:

 1. Bij ons eigenlijk niet. Wij lossen 500 per maand standaard af. Daarnaast willen wij in februari 5.000 extra aflossen bovenop de 500. Dus in 2014 is dat 11.000. Dit jaar is het 6.000.
  Al het overige wordt gespaard en misschien in de toekomst nog een keer een extra aflossing, maar voorlopig blijft ons plan zoals wij het nu doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je aansparkelijkheidsverzekering opzeggen, vind ik niet zo'n hele goede zet. Stel je voor dat je morgen iemand van zijn fiets afrijdt die weken moet revalideren. Of dat je zelf, je kind of je huisdier per ongeluk iets van iemand anders kapot maakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan iedereen overkomen. Bovendien is het een besparing van een paar euro in de maand.
  Groetjes, Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Irene, ik heb mijn aansprakelijkheidsverzekering ook niet opgezegd, maar de rechtsbijstand. De aansprakelijkheidsverzekering is een van de belangrijkste verzekeringen en moet nooit opgezegd worden.

   Verwijderen
 3. Dat doen we hier ook, hoewel ik de verwarming probleemloos op 17 zet in de winter ;)
  Verzekeringen lopen bij Anderzorg en Inshared, de rente staat nu voor een jaar vast op 3,1%. We hebben een auto van 20 jaar oud die 1100 euro kostte en grotendeels zelf te repareren is, met slooponderdelen. En ook de kleine besparingen tellen behoorlijk op.
  Financieel gezien is er weinig leuker dan weer 500 euro aan de bank overmaken en je aflossingsvrije hypotheek zien krimpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij (be) sparen ook zoveel mogelijk om sneller minder afhankelijk te zijn van een instantie zoals de bank. Wel genieten we nog, maar dat kan volgens ons ook prima met de verwarming een graadje lager en hele leuk tweedehands kleding. En door mijn gemeende dankbaarheid bij het krijgen van een potje jam of gratis walnoten, word er vaker aan ons gedacht! Een glimlach kost mij niets, maar levert wel veel op... Ook als het financieel niets op zou leveren, tover ik 'm nog wel tevoorschijn, hoor. Maar iedere Euro is er inderdaad weer één en zorgt voor een Euro minder kopzorgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk ook eens anders, en draai het om. Niet alleen besparen maar waar krijg ik kort gezegd meer voor minder. Ben slim met spaarrekeningen en deposito's. Kijk bijv. naar de actie van leaseplanbank en nu argenta welke tijdelijk hogere deporente geven. Het spelen en overboeken van gelden brengt zomaar euro's, ipv het te laten staan op een kansloze rekening bij de grootbanken. Bij leaseplan heb je al depo vanaf drie maanden welke al meer rente brengen dan menig spaarrekening. Kijk ook eens op de site van gratis.annej of gratis.prikpagina. Hier tippen ze elkaar voor refundacties en gratis producten. Ik doe hieraan slim mee, en dit brengt me al aan cashback acties ver boven de € 200 per jaar , elk jaar, opnieuw. Kan je andere rekeningen gebruiken bijv van ouders etc nog meer. Denk aan gratis produkten, ook waarde per jaar enkele tientjes. Kortingsbonnen voor producten, winkels etc, ook tientallen euros. Ik veeg zo gemiddeld meer dan € 50,= per maand binnen. Maand na maand, jaar na jaar. Kijk wat er te doen is in de buurt. Bij ons is het distripoint van superdirect.com geopend. Even naar toegefietst bij de opening, gewoon gezonde nieuwsgierigheid. En ja hoor, behoudens gratis koffie, fris, fruit, krentenbollen ook nog een gratis voedselpakketje. Voor het geld hoef ik het (nu) gelukkig helemaal niet te doen. No problem, maar als je kijkt naar kansen dan zijn ze er ook. Het blikveld of de kadertjes wat verruimen, de oogklepjes wat verder opdraaien. En dan zul je zien dat er meer te krijgen is voor minder

  BeantwoordenVerwijderen