dinsdag 3 september 2013

Veel meer huizen verkocht in augustusMakelaarsland komt met zeer positief nieuws over de huizenmarkt. Er zijn in augustus namelijk 50% meer huizen verkocht in vergelijking met augustus 2012. Hierbij moet wel worden aangetekend dat augustus 2012 een zeer slechte maand was.

De positieve ontwikkeling komen voor een groot deel voort uit het stijgende vertrouwen in de huizenmarkt. De laatste maanden komen er steeds meer tekenen van herstel van de huizenmarkt. Daarnaast speelt natuurlijk ook mee dat de hypotheekrente steeds verder daalt. Het wordt steeds aantrekkelijker om te kopen in plaats van huren. Twijfelaars kiezen er nu eerder voor om te kopen in plaats van huren. Indien de huizenprijzen ongeveer de bodem bereikt hebben, is dit inderdaad ook een goed moment om te kopen.

Het is waarschijnlijk nog te vroeg om te juichen, maar kleine feestjes moeten ook gevierd worden. Als de cijfers over september volledig inzakken zijn wij wat betreft consumentenvertrouwen weer terug bij af. Op zich heb ik met mijn huis geen last van de gedaalde huizenprijzen, zolang ik niet ga verkopen. Maar het geeft wel een lekker gevoel als er weer een overwaarde in het huis zit.

8 opmerkingen:

 1. Ik ben heel benieuwd hoe deze situatie wordt na Prinsjesdag.
  Wij willen ons huis wel binnenkort in de verkoop zetten. Gelukkig staat het niet onder water.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook benieuwd of dit zo door blijft gaan of dat het een tijdelijke opleving is... Ga jij nog verder met aflossen als blijkt dat er weer een stijging in zit?? (Gewoon even benieuwd :) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag mezelf dit ook af. Wil ik nog aflossen, nu ik heel veilig zit met mijn hypotheek, die ver onder de waarde zit van ons huis? Aan de andere kant: sparen levert nu ook zo weinig op, dat aflossen toch meer brengt. We hebben geen echte wensen, behalve de studerende kids nog wat steunen met betaling studiejaren. Mooi als dat mogelijk is. Maar ook van mij de vraag aan Juul: blijf jij aflossen?

   Verwijderen
  2. Daantje@ - Ik blijf zeker doorgaan met aflossen als de huizenmarkt weer aantrekt. Het aflossingsvrij deel van mijn hypotheek wil ik in ieder geval vanaf. Iedereen met een hypotheek moet een keer uitrekenen hoeveel weken in de maand je werkt alleen om de hypotheeklasten te dragen. Nadat ik het voor mijzelf heb berekend is het mijn missie geworden om mijn hypotheek af te lossen.

   Verwijderen
  3. Mooi! Dan hoeven we jouw blog voorlopig nog niet te missen :) Vind dat je interessant schrijft :) Weer vanuit een heel ander perspectief dan de meeste bloggers die hun hypotheek aflossen...

   Verwijderen
  4. Daantje@ - bedankt voor de compliment!

   Verwijderen
 3. Deze berichtgeving zal ook bijdragen aan het consumentenvertrouwen.

  Hier in hetzelfde schuitje. We zitten okay, zolang we niet verkopen. Maar goed, dat zijn we ook de komende tijd niet van plan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De aflossingsvrije hypotheek moet je sowieso een keer betalen lees aflossen. Nu of later. Als je het nu kunt permitteren, is er in principe niets tegen aflossen. Er zijn namelijk genoeg argumenten voor. De hypotheekaftrek wordt de komende tijd minder, dus het terugkrijg effect waar alsmaar kleiner. Het sparen brengt momenteel minimaal op. Mede gezien het huidige economische klimaat, is de er sprake van een afnemende inkomenszekerheid. Ook u kunt uw baan verliezen. Nu aflossen maakt extra bestedingsruimte nu en in de toekomst. En het onder water staan van het huis verdwijnt. Speel tussen cash en aflossen. Houd een goede buffer aan en probeer ook af te lossen, zeker de aflossingsvrije hypotheek. Maak voor jezelf zichtbaar wat je bespaart of kunt besparen in de vele jaren met vervroegd aflossen. Je zult verrast zijn door de uitkomst.

  BeantwoordenVerwijderen