vrijdag 9 mei 2014

Wat als de hypotheekrente hard gaat stijgen?



Een aanvullende goede reden om extra af te lossen is de mogelijkheid dat de hypotheekrente gedurende de looptijd sterk gaat stijgen.

In 1982 kon de hypotheekrente oplopen tot 13%. In die periode heeft de huizenmarkt zware klappen opgelopen door een teruglopende economie. Wij zitten nu in een vergelijkbare economische situatie. Volgens De Nederlandsche Bank hoeven wij niet bang te zijn voor een herhaling van 1982, maar het is niet uit te sluiten. Wat moet jij maandelijks aan hypotheekrente betalen als de hypotheekrentes weer naar 13% stijgen?

Dit is natuurlijk een doemscanario, maar stijgende hypotheekrentes zijn wel een bedreiging voor de betaalbaarheid van de hypotheeklasten. Dit is een extra reden om extra af te lossen. Dit geldt vooral voor de aflossingsvrije hypotheek. Deze schuld blijft namelijk bestaan tot je jouw woning verkoopt. De kans dat je ook weer in een periode terecht komt met hoge hypotheekrentes is waarschijnlijk.

Voor ieder procentpunt meer aan hypotheekrente, stijgt mijn maandlast met €140,40. Uitgaande van een hypotheekrente van 13%, zou mijn maandlast stijgen naar €1.825,16.

Hoezo schulden maximaal houden is verstandig?

10 opmerkingen:

  1. Poeh, dat zou hier ook echt een enorme verhoging met zich meebrengen. Gelukkig staat onze hypotheekrente nog negen jaar vast en hopen we in die negen jaar nog flink af te lossen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas zal het wel niet zo snel gebeuren, daar zorgen de banken wel voor. Als de huizenprijzen nog eens 30% zakken zoals rond 1980 dan zijn de banken het geld ook kwijt dat ze in de hypotheken hebben gestopt. Ik zou het geweldig vinden als het weer gebeurt. Lekker een paar jaar 12% rente over je spaartegoed en daarna voor een prikkie een huis kopen. Dubbele winst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als de huizenmarkt volledig gaat instorten, brengt dit niet alleen schade toe aan huiseigenaren. De Nederlandse economie is namelijk sterk afhankelijk van de huizenmarkt. Ook als huurder van een huis zul je hier schade door ondervinden.

      Verwijderen
    2. Als huurder zit je ook in de tang tegenwoordig van de woningbouwvereniging of van een particuliere verhuurder. Het is die of de bank. Okay, toegegeven de bank wil ik ook liever zo snel mogelijk kwijt.

      Verwijderen
  3. Ik ben heel blij dat we flink aflosten, de rente is nu echt ongelofelijk laag maar inderdaad, hoe lang blijft ie zo laag? Het is allemaal zo onvoorspelbaar. Daarom ben ik zo blij dat ons huis (onder voorbehoud) is verkocht. Als ik ooit nog eens een huis koop, is dat met spaargeld en heel misschien een heel klein stukje hypotheek. Ik ben er goed van genezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een extra stimulans om goed af te blijven lossen en goed om erbij stil te staan dat dit kan gebeuren! Wij hopen nu nog flink af te lossen en over 3 jaar loopt onze rentevaste periode af. De kunst is om dan zo laag mogelijk in de hypotheeklasten te zitten!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. "Wat moet jij maandelijks aan hypotheekrente betalen als de hypotheekrentes weer naar 13% stijgen? "
    Antwoord: 411 Euro bruto ...proest! :-) maar pas na 12 jaar ..... want dan gaat de volgende periode in.
    Veel mensen zijn vergeten wat in 1982 en daarop volgend tot 1985 allemaal is gebeurd, vele kopers van nu waren toen jeugd of kleuter maar net geen jong volwassenen dus nog niet daarmee bezig denk ik dan.



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Edit: netto is het dan 205 Euro per maand bij 13% rente want we hebben spaarhypotheek maar dan wel zonder HRA.
      En nee: Schuld houden is niet beter, helemaal onafhankelijk zijn van de bank is wat je huis betreft waarin je zelf woont het allerbeste. (Hypotheek wel laten doorhalen bij het kadaster anders heeft de bank er wel nog mee te maken later en dat is niet handig)

      Verwijderen
  6. Heb net het nieuwe bedrag van de bank ontvangen, ik ga 296 euro in de maand bruto betalen. Vóór alle aflossingen van de afgelopen 3 jaar betaalde ik 659 euro (heb jaren goed gespaard totdat ik op het heldere idee kwam af te lossen......) Ik heb de rente ook nét voor 14 jaar vastgezet, 3,9%. Daarna ben ik zeker van mijn hypotheek af! Dat voelt wel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn rente loopt pas over 4 jaar af en middelen heeft weinig zin, ik kan het tegen die tijd altijd een jaar vast zetten mocht de rente dan hoog zijn, ik kan er op dit moment weinig aan doen, zit pas op 6 jaar van de eerste 10 en ja betaal helaas fors, was toen een koopje......net als ons huis zogenaamd in febr. 2008 ;-), tot dan proberen we toch af te lossen, maar 13% over dan nog 190.000 is ook fors......

    BeantwoordenVerwijderen