zondag 25 januari 2015

Hypotheek zonder NHG veel duurderPotentiële kopers die op zoek gaan naar een huis tussen €200.000 en €300.000 moeten goed letten op de maximale bedragen die verstrekt worden binnen de normen van de NHG. Een hypotheek afsluiten zonder NHG kan flink meer geld kosten.

Tot 1 juli 2015 kun je nog een hypotheek afsluiten met NHG tot een maximale koopsom van €265.000. Per 1 juli gaan de maximale verstrekking omlaag naar €245.000. Door de steeds grotere verschillen in rentestanden van een hypotheek met of zonder NHG, moet dit mee worden genomen in de zoektocht naar een koophuis . Het verschil kan maar liefst oplopen tot 1,25%.

Indien je een huis zoekt tot €300.000, doe je er verstandig aan om binnen de grenzen van de NHG te blijven. Huizenverkopers moeten hier ook rekening mee houden. Een huis met een vraagprijs van €260.000 zal eenvoudiger te kopen zijn dan een huis van €280.000. Potentiële kopers gaan met de huidige verschillen in rente geen huis meer kopen net boven de NHG-grens.

Waarom zijn de renteverschillen zo groot?
Bij een hypotheek met NHG worden de restschulden bij gedwongen verkoop van het huis onder voorwaarden kwijtgescholden. Een NHG-hypotheek geeft de bank dus meer zekerheden. Restschulden zijn namelijk moeite te verhalen op consumenten.

1 opmerking:

  1. Het ligt wel aan het soort hypotheek dat je hebt. Bij een bankspaarhypotheek die je meeneemt en een hoge renteaftrek ben je goedkoper uit met een hogere rente.

    BeantwoordenVerwijderen