zondag 18 januari 2015

Eerste aflossing van 2015 - €1.000Vandaag €1.000 overgemaakt naar mijn hypotheekbank. Mijn hypotheekschuld is nu verlaagd naar €147.500. Het gaat mij helaas niet lukken om de tempo van vorig jaar vol te houden, maar toch weer een aflossing van €1.000. Door deze aflossing is mijn hypotheeklast gezakt met €4,52 per maand. Ik betaal nu maandelijks aan hypotheekrente: €591,71. Sinds september 2012 heb ik in totaal afbetaald: €51.476. Mijn maandlast is met €232,50 gezakt.

Deze aflossing heb ik verricht met inkomsten van de laatste twee maanden van 2014. Ik heb het vorige maanden erg druk gehad met schrijfopdrachten over de zorgverzekering, maar de eerste weken van 2015 heb ik het rustig. Er ligt nu wel weer iets in het verschiet, want komende weken ga ik een schrijfopdrachten uitwerken voor meerdere financiële website. De artikelen gaan over hoofdzakelijk over hypotheken. Heel toepasselijk! De inkomsten gaan rechtstreeks in mijn hypotheek. Uiteraard houd ik wel een reservering achter de hand voor de belastingheffing, maar de rest gaat direct door naar de hypotheekbank.

Ik zit te wachten op een voorstel van mijn bank om de rentevast periode van mijn beleggingshypotheek (€66.534) open te breken. Dit deel van mijn hypotheek staat nog vast tot 1 juli. Ik ben dus boeterente verschuldigd, maar na het openbreken heb ik ook gelijk lagere maandlasten. Na ontvangst zal ik de stukken nog niet gelijk retoursturen, want indien de hypotheekrentes de komende weken nog wel worden verlaagd, wil ik daar wel van meeprofiteren. Ik krijg een voorstel om vijf jaar vast te zetten tegen 3,05%.

Uitgaande van de WOZ waarde van 2014, moet mijn hypotheekschuld nog €11.500 zakken om een verdere verlaging van mijn hypotheekrente te krijgen. Bij een hypotheekschuld van €136.000 zit ik namelijk onder de 80% van de marktwaarde van mijn huis. Dit geeft een extra besparing van ongeveer 0,3%. Uitgaande van een hypotheekschuld van €136.000, geeft mij dat een extra maandelijkse besparing van €34.

Stapje voor stapje wordt het sneeuwbaleffect steeds groter!

10 opmerkingen:

 1. Wat is dat toch lekker, dat sneeuwbaleffect! Ook bij "kleinere" bedragen werkt het, hoor! Hier gaat 1 Febr. weer een aflossing de deur uit van 3.000. Een goed gevoel om weer meer eigenaar te zijn van ons huis. En om minder te betalen aan rente aan de bank. Wij betalen alleen maar rente, want hypotheek is volledig aflossingsvrij (staat nog maar 45.000 open, na deze aflossing, dus voor ons veilig genoeg)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je gaat goed zeg!
  Wij willen dit jaar 10.000 extra aflossen op onze annuiteitenhypotheek. Bij ons gaat het sneeuwbaleffect nog harder omdat een van onze hypotheken er eentje is met een looptijd van 10 jaar. Komt door de verhuizing.
  Mijn man rekende vorige week uit dat al meer dan 50% van dit huis ons eigendom is :-) We hopen eind volgend jaar van de 10 jaarshypotheek af te zijn en gaan dan voor de rest van de hypotheek. Ondertussen zijn onze woonlasten in een paar maanden tijd al flink gedaald. We hebben voor de verhuiskosten en de inrichtingskosten veel minder gekd hoeven uit te geven dan van tevoren verwacht en dat hebben we in extra aflossingen gestoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaat goed met de hypotheekaflossing bij jou , hier minder omdat we zoon het bedrag dat we wilden aflossen in 2014 hebben geschonken voor het kopen van zijn eerste huis . In 2015 is het weer voor onszelf , goede motivatie om door te gaan met sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Juul,
  Waarom wacht je niet met het openbreken van je hypotheek tot de rente weer gaat stijgen ? Zoals je weet betaal je de afgesproken rente altijd via de boeterente. Als je wacht tot de rente gaat stijgen, piek je weliswaar niet, maar scheelt het wel veel boeterente.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Door de lopende periode open te breken kan ik gelijk al profiteren van lagere lasten. Door een boeterente te betalen betaal ik de hogere lasten in één keer af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is het bij elke hypotheek vorm het geval dat de hypotheek omlaag gaat als je minder dan 80% hypotheek hebt? Ik heb nu ongeveer nog 40% van de WOZ waarde dat nog hypotheek schuld is, maar de bank heeft nog nooit laten weten dat mijn rente naar beneden gaat. Die staat vast voor 10 jaar dus misschien is het dan niet van toepassing. Ik weet het niet. - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bank zal nooit zelf naar je toe komen om je een lagere rente aan te bieden. Dat zul je zelf moeten doen. Maar dat kan meestal door ze gewoon te bellen.

   Verwijderen
  2. Ja, volgens mij hanteren alle banken lagere tarieven bij lagere risico's. Hoe lang de hypotheekrente vast staat maakt niets uit.

   Verwijderen
  3. Dank je! Ik ga maandag meteen even bellen....misschien helpt het. Mijn WOZ waarde is 10K gedaald zag ik in mijn belasting aanslag vandaag. Gelukkig heb ik niet veel meer af te betalen. - Marjolein

   Verwijderen
  4. Contact gehad met hypotheek verstrekker, rente wordt niet aangepast, staat vast, en volgense de dame aan de telefoon maakt het niet uit of de bank een risico van 95% of 41% heeft. Jammer. Ik ga gewoon door met 10% extra aflossen per jaar en ben in 5 jaar klaar. -- maar het was een goede tip. - Groetjes Marjolein

   Verwijderen