dinsdag 3 februari 2015

Sterk stijgende hypotheekrentes?



Volgens de bestuurder van de Rabobank, Bert Brugging, gaan de hypotheekrentes de komende jaren sterk stijgen. Dit wordt veroorzaakt door een andere manier van financiering van hypotheken. Banken gaan de leningen niet meer volledig verstrekken voor eigen rekening en risico. Volgens de bestuurder gaan banken deels fungeren als tussenpersoon.

Banken krijgen steeds hogere kapitaaleisen opgelegd. Door deze eisen zouden banken hun hypotheekportefeuilles voor een groot deel moeten verkopen aan institutionele beleggers. Nieuwe hypotheken worden nog steeds verstrekt door de banken, maar het benodigde geld zal in de toekomst mogelijk aangetrokken worden van externe geldschieters. Dit zal gevolgen hebben voor de hoogte van de hypotheekrentes. Banken zullen nog steeds hun winstmarges en kosten verwerken in de hypotheekrentes, en ook de geldschieters moeten op de één of andere manier geld verdienen. Een logisch gevolg zijn stijgende hypotheekrentes.

Op deze manier werken de Amerikaanse banken nu al. Dit is ook een belangrijke reden dat de Amerikaanse hypotheekrentes ruim het dubbele zijn van onze hypotheekrentes.

Veel huiseigenaren willen nu niet extra aflossen omdat ze nu naar verhouding weinig aan hypotheekrente betalen. Zodra de hypotheekrentes weer gaan stijgen, ontstaan er problemen. Op dat moment pas beginnen met aflossen is te laat. Het aflossen van de hypotheek is een langlopend proces. Daar moet je vroeg mee beginnen.

23 opmerkingen:

  1. Zo, hier schrik ik van! De rente is momenteel zó laag dat je ergens het gevoel heb dat het wel zo zal blijven.

    Inderdaad een goede reden om nog eens extra hard door te gaan met het aflossen van onze hypotheek. Bedankt voor de waarschuwing!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zouden de aflosmogelijkheden niet verruimd gaan worden op moment dat de rentes omhoog gaan? Nu hou ik een deel van de aflossing liquide, ivm de rentestand en ev. andere plannen die ik met het geld wil doen. Dus ik hoop n beetje op ruimere aflosregels (want de nu maximale aflossing is voor mijn scenario niet voldoende)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je de rente die je betaalt onder de marktrente ligt kun je in de meeste gevallen boetevrij aflossen.

      Verwijderen
  3. Oei, goed om te weten! Gelukkig kan ik mijn eerste koophuis straks waarschijnlijk volledig buiten de bank om financieren (familiebank + eigen geld), dus dat is wel voordelig. Als de rente dan stijgt blijft het in ieder geval in de familie :).

    Hoewel ik dus nog geen eens een hypotheek heb vind ik alle blogverhalen over snel aflossen inspirerend! Ik zal tzt met de familie overleggen of dat ook kan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weten... één iemand geeft een mening/voorspelling.

      http://daskapital.nl/2015/02/rabobank_dreigt_hypotheek_fors.html

      Verwijderen
  4. Ik zag het gisteren ook op het nieuws. Jammer! Maar voor ons ook een extra goed gevoel, dat we al zoveel aflosten (wij zitten nu op 73% afgelost op onze hypotheek!) Dit jaar ga ik zeker nog een extra aflossing doen. Ik denk dat 3 of 4 duizend nog lukt. We grappen altijd naar elkaar dat we wel een persoonlijke lening kunnen nemen, na onze rentevaste periode (nog 2,5 jaar) Er blijft in ieder geval weinig over en dat scheelt altijd... juist als de rente weer stijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hoop dat hij nog heel even laag blijft. In ieder geval tot wij hebben moeten verlengen. Puur eigenbelang dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij betalen nu voor 2 hypotheekdelen variabele rente, de kunst is die straks op het juiste moment vast te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Sterk stijgende hypotheekrentes? wat een onzin !!!!!
    De rabobank spreekt over 1 procent, maar dat wordt natuurlijk in ieder afgeleid bericht, zoals dit hier, maar effe weggelaten vanwege de sensatie. Wie 2 jaar geleden een hypotheek heeft afgesloten zit sowieso 1 procent hoger dan dit jaar.
    En versneld aflossen? het domste wat je kan doen. Pot alles op voor het geval je werkloos wordt, dan heb je nog een buffer om de maandelijkste betalingen te doen. In geval van vervroegd aflossen heb je geen buffer en moet je het huis uit omdat je je maandelijkse betalingen niet kunt voldoen, en dan heb je wat gehad aan je vervroegd aflossen.

    my $0.02

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist door aflossen zorg je voor lage maandlasten, die je op zou kunnen hoesten als je het met (veel) minder moet doen. Wij zijn maandelijks nog maar 175,- kwijt aan hypotheek, zónder HRA (wat niet zo heel veel meer is, maar toch) Dit soort bedragen kan ik ook nog opbrengen als ik post sorteer en een krantenwijk loop, mocht het nodig zijn. Vandaar dat wij juist wél aflossen.

      Verwijderen
    2. Het domste wat je kan doen, ik denk er toch wat anders over. Je moet toch een keer aflossen en elke euro die eraf is, is meegenomen. Als je begint met bv. 700 euro en door aflossen op 400 komt is dit net zo fijn als een buffer, als je in de ww komt. Misschien nog wel beter.

      Verwijderen
  8. Als je versneld aflost dalen je maandlasten. En als je door het versneld aflossen helemaal geen hypotheek meer hebt, woon je dus gratis en valt het met de maandlasten wel mee. Versneld aflossen is dus best slim!
    Maar over dat sterk stijgen van de hypotheekrentes; ik denk dat dat eerlijk gezegd wel mee zal vallen en dat de rentes voorlopig niet zullen stijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Maar.... als banken meer gaan fungeren als tussenpersoon, gaan ze dan niet vallen onder dezelfde wetgeving als de huidige hypotheekadviseurs, die ook geen provisie meer mogen berekenen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze komen vast wel met een passende oplossing. Met steun van de overheid kan alles.

      Verwijderen
    2. Ooooww ja... hoe kon het me ontgaan zijn dat banken en overheid twee handen op één buik zijn,

      Verwijderen
  10. Ook wij lossen versneld af, dat is hier zo langzamerhand wel bekend. Ik ben benieuwd of iemand weet wat de rekenformule is van de bank bij het openbreken van de aflossing en een nieuwe rente bedingen (iemand inzicht hierin?) Wij hebben eigenlijk nog 2.5 jaar te gaan voordat deze periode boetevrij openvalt. Onze rente staat nu op 5% en we hebben de bank gevraagd om een voorstel. Nou. Dat de rente een kleine opslag zou krijgen omdat we niet de 85% WOZ regeling halen, daar kunnen we wel in komen, maar ze willen als goedmakertje nog een flink bedrag incasseren, die wij (het vroegtijdig wegvallen van de rente inkomsten meewegend) niet kunnen vertalen naar een bepaalde standaard. Wij hopen dat de rente laag blijft en gaan maar weer extra aflossen. De "boete"die we anders moeten betalen is buiten iedere proportie, maw het lijkt of de bank geen zin er in heeft en voert zo ook zijn beleid uit. Als we het zo brekenen, loont het de moeite (break even zeg maar) na zes jaar! Wordt vervolgd. Succes met alle aflossingen iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. je moet kijken naar welke looptijd je nog moet, de klant kan voor die looptijd het geld bij een ander tegen een lagere rente opnieuw vastzetten, de rente die ze dan mislopen is de boeterente die jij moet betalen. IN veel gevallen zal je een evt korting die je bij het aangaan van de rente hebt gekregen er ook nog bij op moeten tellen. Bv jij betaald nu 5 % maar met het geld opnieuw uit zetten krijgt de bank 3% van de nieuwe klant, de boete die je dan gaat betalen is dus 2%.

      Verwijderen
    2. Dankjewel voor de reactie. Enigszins bekomen van de woede, hebben we deze week een extra aflossing gedaan van 2.500 euri, van het geld dat we hadden gereserveerd ivm te verwachten "boete". Ik meld wel dat dit uiteraard niet het gehele bedrag is die we hadden gereserveerd! Voor ons was dit bedrag wel een kleine mijlpaal en hielp het de ademhaling rustig te krijgen. We zijn van iets boven de 230.000 nu rond de 228.000. Een psychologisch oppeppertje omdat een 3 nu een 2 is geworden. Daar kunnen we nu verder aan gaan afbikken. Het is net de schil van een ui, elke keer een dun laagje verwijderen en dan komt de dag............. weg!

      Verwijderen
  11. Ik zal blij zijn als de hypotheekrente eindelijk een stuk wordt verhoogd. In 2018 moeten wij weer verlengen en met onze bankspaarhypotheek en rente-aftrek in de hoogste schijf is een hogere rente voor ons heel voordelig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Denk er net zo over, hier een spaarpolis op 5.6%. Mag van mij nog wel hoger worden, ons aflosvrije gedeelte zet ik straks op variabel en dan zsm aflossen die hap.

      Verwijderen
  12. Het lijkt me nogal een logische voorspelling dat de hypotheekrentes omhoog gaan in de toekomst, de rente staat tenslotte op een all-time low. Verder, ik geloof niet zo in het verhaal van 1 persoon, helemaal niet als het verhaal van een sector komt die al jarenlang de hypotheekrentes kunstmatig te hoog houden. Kijk naar Duitsland, waar je een hypotheek kunt krijgen onder de 1% rente, of Denemarken waar de rente zelfs negatief is!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Eind december zitten de 15 jaar spaaroptimaal hypotheek erop. Dan komt ook een einde aan de rente vast periode en wil ik de hypotheek omzetten naar annuïteiten. Dus wat mij betreft nog even wachten met stijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Waarom zou je dat doen. Annuïteiten is een erg dure vorm van hypotheek. Ook altijd al geweest. Zitten er addertjes onder het gras van je spaarhypotheek?

    BeantwoordenVerwijderen