donderdag 10 december 2015

Hypotheekrente vooruit betalen


Wist je dat je fiscaal voordeel kunt behalen door de in 2016 verschuldigde hypotheekrente deels alvast in 2015 te betalen? Dit biedt voordeel als je in 2015 een piek in het inkomen hebt, en als je vermogensrendementsheffing verschuldigd bent over je vermogen.

Door deze maand nog de hypotheekrente over 2016 vooruit te betalen, kun je de betaling nog op het inkomen van 2015 in mindering brengen. Je mag maximaal de hypotheekrente verschuldigd tot 1 juli 2016 vooruit betalen.

Waarom zou je dit doen? – Inkomen in 2016 wordt veel lager
Stel, dit jaar zit je met een deel van het inkomen in de hoogste belastingschijf. Per volgend jaar verwacht je een sterk lager inkomen, waardoor je in de 42% schijf komt. Door de hypotheekrente in 2015 nog te betalen, kun je profiteren van een hogere fiscale aftrek.

Waarom zou je dit doen? - Om de vermogensrendementsheffing te verlagen
Over 2016 gerekend ben je over jouw vermogen boven €24.347 (€48.649 voor fiscale partners) vermogensrendementsheffing verschuldigd. Je bent belasting verschuldigd over je vermogen op 1 januari. Door nog deze maand de hypotheekrente over 2016 deels te betalen, kun jij je vermogen verlagen. Over het eerste half jaar van 2016 geen hypotheekrente verschuldigd zijn is ook wel lekker.

Let wel op met extra aflossingen
Je krijgt fiscaal gedonder als je teveel vooruit gaat betalen. In het geval je in het eerste half jaar extra af gaat lossen, moet je hier bij het vooruit betalen rekening mee houden. Je kunt dus niet zomaar de verschuldigde maandelijkse rente vermenigvuldigen met zes. Houd een veilige marge aan als je extra af gaat lossen in de eerste helft van 2016.

3 opmerkingen:

  1. Van de fiscus mag het inderdaad, helaas werken banken zelden mee. Ik weet in ieder geval dat het bij de ABN-Amro niet kan. "het system kan het niet aan"...

    Je moet echt de rente betalen, niet zomaar een aflossing doen (die de rente is).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij de ING kan je :
    - Aflossen op je hypotheek middels een simpele overboeking (dit wordt binnen enkele weken uitgevoerd);
    - Je hypotheek rente 6 maanden vooruit betalen middels een simpele overboeking;
    - Indien je een risico opslag hebt deze laten verwijderen middels een brief als je hypotheek lager is dan 60% van de marktwaarde van je woning (bijv als je het nodige hebt afgelosd);

    Is jouw hypotheek van de ING, dan heb je meerdere mogelijkheden om te besparen op je kosten. Van Abn Amro en de Rabobank hypotheken hoor ik vaak dat dit alles niet mogelijk is of anders erg lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens de website van de Belastingdienst :

    ******
    Als u rente vooruitbetaalt, kunt u dit niet altijd aftrekken over het jaar waarin u het betaalt:

    Hebt u (hypotheek)rente vooruitbetaald voor een periode tot 1 juli van het volgende jaar? Dan is dit bedrag helemaal aftrekbaar in het jaar dat u de rente betaalde.
    Hebt u dit jaar (hypotheek)rente vooruitbetaald voor een periode na 30 juni van het volgende jaar? Dan is dit bedrag niet helemaal aftrekbaar over dit jaar. U mag over dit jaar alleen de (hypotheek)rente aftrekken die u hebt betaald voor de periode 1 januari tot en met 31 december. Het resterende deel trekt u in gelijke delen af over de andere jaren waarvoor u de rente betaalde.

    Bron : http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/wat_is_aftrekbaar/aftrekbare_hypotheekrente/vooruitbetaalde_rente
    ******

    Als je teveel betaald hebt (dus meer dan 6x het daadwerkelijke maandbedrag) dan heb je in het jaar van betalen wel het voordeel van een lager vermogen voor de vermogensrendementsheffing (minder belasting betalen, meer geld overhouden om mee af te lossen) maar je mag alleen de vooruitbetaalde hypotheekrente niet aftrekken in het jaar van betalen.

    BeantwoordenVerwijderen