maandag 29 augustus 2016

10 redenen om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen


De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek die niet afbetaald gaat worden op de einddatum van de hypotheek. De schulden blijven bestaan tot verkoop van het huis. In dit artikel tref je de tien beste redenen aan waarom jij jouw aflossingsvrije hypotheek tussentijds moet afbetalen.
In de meeste hypotheken die tot 2013 afgesloten zijn, zit wel een aflossingsvrij deel. Het voordeel van deze hypotheekvorm is dat de maandlasten laag zijn, maar de nadelen overtreffen de voordelen. Hieronder tref je 10 redenen aan om de aflossingsvrije hypotheek tussentijds af te betalen.
De hypotheekschuld moet toch een keer afbetaald worden
De aflossingsvrije hypotheek zal pas afbetaald worden bij de verkoop van het huis. Bij overlijden van de eigenaren van het huis zal de schuld terecht komen in de nalatenschap van de eigenaren.
Woonlasten bestaat voornamelijk uit hypotheekrente
Een hypotheek van €200.000 met een hypotheekrente van 4,5%, geeft maandelijks alleen aan rentelasten al een kostenpost van €750. Hier zit geen aflossing of vermogensopbouw in, maar is uitsluitende de vergoeding voor de bank. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar, maar dat is ook slechts een pleister op de wonden.
Aflossen geeft een maandelijkse besparing
Een paar duizend euro aflossen geeft slechts een kleine besparing, maar wel een maandelijks terugkomende besparing voor de resterende looptijd van de hypotheek.
Door af te lossen ben je beter bestand tegen waardedalingen
Door de hypotheekschuld te verlagen, zul je financieel minder zwaar getroffen worden door de daling van de waarde van het huis. Hierdoor zul je minder snel in de positie terecht komen dat de waarde van jouw huis lager is dan de hypotheekschuld op het huis.
Minder afhankelijk worden van de ontwikkeling van de hypotheekrente
De hoogte van de hypotheekrente beïnvloedt de maandlasten sterk. Op het moment dat de hypotheekrente een paar procentpunten gaat stijgen, kunnen de hypotheeklasten honderden euro’s per jaar hoger uitvallen in de nieuwe rentevaste periode.
De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar
Vanaf 2001 is de hypotheekrente maximaal voor een periode van 30 jaar aftrekbaar. Voor de in 2001 bestaande hypotheken geldt dat de hypotheekrente aftrekbaar blijft t/m 2031. Voor na 2001 gesloten hypotheken geldt de beperking van 30 jaar. De aflossingsvrije hypotheek die ook na 30 jaar blijft lopen wordt dus fiscaal niet meer ondersteund.
De spaarrente is laag en de hypotheekrente hoog
Indien je slechts 1% rente krijgt op de spaarrekening en je moet 4% aan hypotheekrente betalen, lijkt het logisch om spaargeld te gebruiken om af te lossen. Hierbij moet je er wel bij nadenken dat het een tijdelijke situatie is. De verhoudingen kunnen veranderen de komende jaren.
Afbetaalde woning als extra oudedagsvoorziening
De pensioenen staan onder druk en wij moeten langer door werken. Door in ieder geval een afbetaalde eigen woning te hebben, zullen de maandlasten lager zijn. Daarnaast kan de waarde uit het huis gehaald worden door deze te verkopen.
Toekomst van de hypotheekrenteaftrek onzeker
In 2012 heeft de politiek voor het eerst sterke beperkingen van de hypotheekrenteaftrek bespreekbaar gemaakt. Per 2013 zijn de eerste ingrijpende beperkingen doorgevoerd. Nadat de discussie voor de eerste keer gevoerd is, wordt het voor de toekomst eenvoudiger om verdere beperkingen op te leggen. Door de hypotheekschuld zo laag mogelijk te houden zul je er minder financiële hinder van ondervinden.
Eventuele fiscale sancties tegen de aflossingsvrije hypotheek?
De aflossingsvrije hypotheek is een doorn in het oog van de politiek. Deze hypotheekvorm zorgt voor hoge kosten voor de Nederlandse schatkist. Het is ook een vorm van hypotheek die problemen kunnen opleveren voor huiseigenaren. Het is niet ondenkbaar dat er in de toekomst sancties worden opgelegd om de huiseigenaren te stimuleren om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen.

11 opmerkingen:

 1. Mooi lijstje. Ik vind vooral het feit dat je het uiteindelijk toch moet betalen en dat het een directe besparing oplevert heel belangrijk. Het is naar mijn idee de beste manier om je te hoeden tegen onverwachte gebeurtenissen met financiële gevolgen in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi lijstje juul. Exact de reden waarom wij aflossen. Dit jaar de maximale aflossing al gedaan. Nog €28000 te gaan. Hoop hier over 4 jaar klaar mee te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi lijstje.
  Maar er zitten aan het aflossen ook kanttekeningen aan.
  Als je aflost en je hebt kinderen op een opvang of BSO dan krijg je daar weer minder voor terug. stel dat je met aflossen maandelijks 10 euro bespaart dan krijg je van de kinderopvangtoeslag maandelijks ( ongeveer) 10 euro minder dat is uit te rekenen op de site van de belastingsdienst..
  Overigens wij lossen ook af met kinderen op een BSO of kinderopvang.. Maar toch....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vreemd verhaal Arjan. Ik heb proefberekeningen gemaakt op de website van de Belastingdienst, maar ik snap niet hoe jij de kinderopvangtoeslag linkt aan het aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat Arjan bedoelt dat je door het aflossen minder aftrekbare hypotheekrente moet betalen op jaarbasis. Doordat je deze rente niet meer af kan trekken van je verzamelinkomen zal je verzamelinkomen dus hoger komen te liggen waardoor je minder toeslagen kan krijgen, waaronder dus de kinderopvangtoeslag.

   Zo las ik hem in ieder geval, en verder prima tips. Toch vind ik de aflossingsvrije hypotheek de meest prettige vorm. Zolang je zelf maar discipline hebt om er wat aan te doen, gelukkig hebben de meesten die onder andere jouw blog lezen dat wel denk ik.
   Danny

   Verwijderen
 5. Hi Juul,

  Leuk om weer een update van je te lezen. Hoe gaat het met je nieuwe woning?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb onlangs mijn huis verkocht (en nog geen nieuwe gekocht) en ben zó blij dat ik de afgelopen jaren heb afgelost! Anders had ik nu niet kunnen verkopen of een hele dikke restschuld overgehouden. Het geeft dus inderdaad heel veel vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een fijn gevoel om af te lossen. Het geeft zoveel vrijheden, ook voor in de toekomst. En inderdaad: alles wat ik nu betaal, hoeft niet meer gedaan te worden, ook niet in het geval dat we er slechter voor zouden komen te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kijk het liefst naar de gevolgen op wat langere termijn en ik moet zeggen dat er niet veel voordelen aan een dergelijk aflossingsvrije hypotheek hangen. Gezien de latere vooruitzichten is het niks voor mij om na al die maandlasten niet in het bezit te zijn van het huis. Daarentegen kan het wel baten op korte termijn als je maandelijks minder te besteden hebt. Ieder zijn keus!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prima artikel en helemaal mee eens. Wij zijn ook nu de eerste stappen aan het zetten! Wel een goed punt voor wat betreft de kinderopvangtoeslag! aar anderzijds de hoeveelheid rente die je minder betaalt per jaar zal hier wel tegenop wegen vermoed ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Na ons bijstorten in het spaargedeelte staat voor ons ook het aflosvrije gedeelte op de planning!

  BeantwoordenVerwijderen