vrijdag 23 maart 2018

Huis kopen – onderhandelen over de prijs is erg spannend

De helft van de huizenkopers vinden de prijsonderhandelingen het spannendst. Dit blijkt uit onderzoek van de verzekeraar Nationale Nederlanden. Een ander spannend punt is de af te sluiten hypotheek. Hoe gaan normaal gesproken de onderhandelingen, en waar moet je op letten?

Als je een huis op het oog hebt wil je zo snel mogelijk zekerheid. Toch moet je geduldig zijn, want het onderhandelingstraject is vaak tijdrovend. Ben je slecht in het onderhandelen? Laat je dan bijstaan door een aankoopmakelaar. Wil je het zelf doen? Houd je dan aan de volgende volgorde:

 • 1) Bepaal voor jezelf het maximum bedrag
 • 2) Ga in eerste instantie bieden ver onder het bedrag dat je er maximaal voor over hebt
 • 3) Na het eerste bod komt de verkopende makelaar met een tegenbod. Het spel van het onderhandelen over de prijs is begonnen
 • 4) Aan jou de volgende stap. Jij moet nu een tegenbod neer gaan leggen. Blijf nog steeds ruim onder je uiterste prijs.
 • 5) De makelaar komt weer met een tegenbod. Dit is nog steeds niet het minimumbedrag dat de verkopers voor het huis willen hebben
 • 6) Leg een eindbod neer! Blijf nog iets onder het maximale bedrag. De verkopers zullen namelijk proberen om er nog iets meer uit te krijgen


Doen de verkopers niet wat jij wilt? Laat gerust een stilte vallen van een paar weken. Waarschijnlijk krijg je in de tweede week al een telefoontje van de verkopende makelaar. Neem de tijd om te voorkomen dat je teveel gaat betalen voor het huis.

Geen garantie voor succes, maar het kan een effectieve methode zijn bij het kopen van een huis!

2 opmerkingen:

 1. In de meeste steden zijn er meer gegadigden voor dezelfde woning. Verkopers staan sterk. Vaak wordt boven de vraagprijs geboden en ook al zijn hier regels voor.... meestal zijn er meerdere bieders.

  Door deze methode loop je dan een grote kans het huis mis te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als het even kan koop dan nu geen huis of ga huren en wacht tot die bubbel knapt.
  Vervolgens gaan de beleggingsfondsen kelderen en de huizenprijzen weer dalen.
  Sla dan je slag, want nu een aantal jaren wachten levert je op termijn meer op.
  Blubblub

  BeantwoordenVerwijderen