dinsdag 6 maart 2018

Wat te doen met een koophuis bij scheiding?

Bij een scheiding vormt de gezamenlijke eigen woning vaak een probleem. Door de daling van de huizenprijzen is de hypothecaire lening vaak hoger dan de verkoopwaarde van het huis. Een bijkomend probleem is dat één van beide partners de hypotheeklasten niet alleen kan dragen. Het huis kan zeker met de huidige huizenmarkt voor lastige situaties zorgen bij een scheiding.

Bij het aanvragen van een scheiding wordt de eigen woning gelijk al gezien als grootste financiële obstakel. In tijden met jaarlijks stijgende huizenprijzen kon het huis eenvoudig verkocht worden bij een scheiding. De winst bij verkoop kon onderling verdeeld worden. Nu kan de situatie ontstaan dat het huis niet verkocht kan worden. In het geval de hypothecaire lening hoger is dan de verkoopwaarde van het huis, ontstaat er een probleem. Je hebt de volgende mogelijkheden.

Huis verkopen met een restschuld en de schulden verdelen
Als één van beide het huis niet wil of kan betalen, moet het huis verkocht worden. Indien de schuld hoger is dan de verkoopopbrengst, moet de hypotheekbank toestemming worden gevraagd om het huis te mogen verkopen. Na verkoop moet de restschuld worden meegenomen in de boedelverdeling. Ieder krijgt de helft van de schuld toegekend. Met de banken moeten er afspraken worden gemaakt hoe de schuld kan worden terugbetaald en hoe hoog de rente is. De rentelast zal omhoog gaan, want consumptief krediet is duurder dan een hypothecaire lening.

Eén van beide partners blijft in het huis wonen
De partner die in het huis blijft wonen zal de vertrekkende partner moeten uitkopen. Indien de schuld hoger is dan de getaxeerde waarde van het huis, moet de vertrekkende partner de andere partner juist compenseren. De partner die het huis overneemt neemt namelijk een schuld op zich. Hierbij moet ook nog eventueel rekening worden gehouden met opgebouwde waarde in een aan de hypothecaire lening gekoppelde spaarpolis of spaartegoed.

Is de hypothecaire lening afgesloten onder de condities van NHG?
Voor huiseigenaren die hun hypothecaire lening hebben afgesloten met NHG is er een mogelijkheid om de restschulden kwijtgescholden te krijgen. Indien het huis verkocht moet worden bij een scheiding kan er onder voorwaarden een beroep worden gedaan op de NHG. De NHG is te vergelijken met een vangnet voor het geval je het huis moet verkopen met een restschuld. Het is geen eenvoudig traject. Het inschakelen van professionele begeleiding is hierbij aan te raden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten